otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Национален Исторически Музей

Националният исторически музей e eдин от най-големите и богати исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 700 000 паметници на културата, представящи историята на днешните български земи отпреди 8000 години до наши дни. В залите на музея са изложени едва 10% от всички тези ценности и паметници.

Националният исторически музей е създаден през 1973 г., като първата му експозиция е открита в сградата на Съдебната палата в София през 1984 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. От 2000 г. музеят се помещава в бившия дом № 1 на правителствената резиденция в квартал Бояна в София.

Основната експозиция на музея е разположена в пет зали: Праистория, Древна Тракия, Средновековие – Първо (VII-ХІ век) и Второ българско царство (ХІІ – XIV век), Българските земи през XV–XIX в. и Трета българска държава (1878 – до наши дни).

В колекцията, посветена на праисторията (VII – II хил. пр.Хр.), са представени различни костни и кремъчни сечива, идолни фигурки, украшения и керамика.

В друга зала са представени уникалните съкровища от времето на траките. Музеят съхранява и прочутите в цял свят Панагюрско, Рогозенско, Летнишко съкровище, а също и откритото край село Дуванлии съкровище. Тук могат да се видят и многобройните гробни дарове и украшения, разкрити при проучването на могили в цялата страна.

Средновековната история на България е представена в специална зала. Колекцията включва предмети от епохата на Първото (VII-XI в.) и Второто (XII – XIV век) българско царство – накити, монети, декоративна керамика, икони, мощехранителници и др. В друга зала е разказана историята на българските земи през периода на османското владичество (1396 - 1878). Този период от историята на България е разделен на две части - Късно средновековие (ХV - ХVІІ в.) и Българско възраждане (ХVІІІ - ХІХ в.). С различни предмети е представена борбата за църковна и национална независимост, дейността на революционните организации, избухването на Априлското въстание от 1876 г. и освобождението на България през 1878 г.
Повече за историята на страната след Освобождението до 1946 г. посетителите могат да научат в следващата зала. С над 600 експоната е показано развитието на новата българска държава. Специално място е отделено на българските монарси - могат да се видят вещи, принадлежали на царското семейство, множество материални свидетелства от възобновяването на българската държавност (1878 - 1946 г.).

В отделна зала са изложени старинни монети - сред ценните експонати са монети от времето на цар Иван Асен ІІ (1218 – 1241 г.) и цар Иван Александър (1331 – 1371 г.), византийски монети и др.
В етнографската сбирка на музея е направена възстановка на възрожденско училище.

В двора на музея има богата колекция от каменни колони, паметници от различни периоди - гръцки, римски, византийски.
В музея се продават сувенири, информационни материали, специализирана литература. На разположение на посетителите има и библиотека.

Националния Исторически Музей е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №58.

Рейтинг

Информация

Работно време:
ноември – март: 09:00 – 17:30 ч. (касата работи до 16:45 ч.).
април – октомври: 09:30 – 18:00 ч. (касата работи до 17:15 ч.).

Музеят не работи на официалните празници:
1 януари, 3 март, 24 и 25 декември.

Входни такси:
За индивидуални посетители – 10.00 лв.
За ученици и студенти – 1.00 лв.
За посетители, от чиито селища и музеи са показани експонати в експозицията на НИМ (партньори на НИМ) – 50% намаление, съгласно сключените договори.

За различните условия и цени на беседите, преференциални отстъпки и карти, както и други такси, посетете:
http://www.historymuseum.org/bg/visitors/prices-and-discounts/

Входът е безплатен:
- Всеки последен понеделник от месеца.
- За униформени войници и хора с увреждания.
- За деца в предучилищна възраст.

Преферентни цени:
На 17 септември – Ден на София.
На 1 ноември – Ден на народните будители - входът за учащи е безплатен, за останалите посетители – 1.00 лв.

ЗА КОНТАКТИ - Национален Исторически Музей:
Телефони: +359 2 955 42 80; +359 2 955 76 04
Website: http://www.historymuseum.org

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град София, ул. "Витошко лале” № 16

Транспорт до Националния исторически музей: автобуси № 63, 111; тролейбус № 2; маршрутно такси № 21.

Ако сте с автомобил - от бул. "България" в посока към планина Витоша (кв. Бояна). На детелината под Околовръстен път има указателна табелка за отбивка, на която трябва да се качите вдясно и излизате на локална отсечка, която ви кара до входа на музея.

Паркинг

Паркирането е възможно по цялото продължение на локалната отсечка след отбиването на детелината на Околовръстния път.