otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Национален музей "Христо Ботев" - гр. Калофер

Националният музей "Христо Ботев“ се намира в Калофер – родния град на големия български поет и революционер. Разположен е в парк "Ботевата градина“ и включва следните обекти: мемориална къща-музей, изложбена зала, паметник на Христо Ботев и паметник на Иванка Ботева – майка на поета. Целият ансамбъл е обявен за паметник на културата и е включен в списъка на "100-тенационални туристически обекта" под №45.

Къщата на Христо Ботев представя автентичната обстановка, в която е живяло семейството на героя. Той не е роден в нея, но я нарича "роден” дом, защото тук прекарва детството си. В тази къща се завръща след учението си в Одеса и учителстването в Задунаевка. В нея получава и броя от Славейковия вестник "Гайда”, в който е публикувано първото му стихотворение "Майце си”.

Съвременната модерна сграда на музея отваря врати на 6 януари 1973 година. В нея са изложени и могат да се видят единствените запазени лични вещи на Христо Ботев – джобният му часовник и писалищни принадлежности, мастилница от стъкло, и поставка за писалка във формата на подкова. Показана е и печатната преса, на която са отпечатани част от броевете на Ботевия вестник "Знаме” и първи брой на последния му вестник "Нова България”.

В експозицията е изложено месингово хаванче с името на Ботевата съпруга Венета и кърпа с монограм на дъщерята на Ботев – Иванка. Освен тях Венета Рашева – Божинова, внучка на Венета Ботева, е дарила на музея и том с произведенията на Христо Ботев с бележки от неговата дъщеря и подпис. Семейство Рашеви дарява и други предмети, снимки и писма.

Мемориалната къща-музей представлява едноетажна полумасивна сграда с четирискатен покрив и еркерно изнесен голям чардак. В нея, с етнографски материали от епохата на Възраждането, е пресъздадена обстановката, в която е израстнал Ботев. Оригинални експонати са чекръкът и шевната машина на баба Иванка.

При предварителни заявки музейният комплекс организира посещение на историческите забележителности на Калофер: музеи, църкви, Девически манастир, гроба на Калифер войвода и др.

Рейтинг

Информация

Website: http://muzeibotev.com
e-mail: musei_botev@abv.bg
тел: 03133/52-71 – екскурзоводи

Работно време: всеки ден
08:30-12:00 и 13:30–17:30 ч.

Входни такси и беседи:
учащи – 1 лв.
не учащи – 2 лв.
Беседа: 8 лв.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Калофер, ул. "Христо Ботев” 5

Паркинг

Паркираме е възможно в уличките около парка.