otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Национален музей на текстилната индустрия

Музеят на текстилната индустрия е филиал на столичния Национален политехнически музей и се намира в град Сливен, в сграда-паметник на културата, построена през 1906 г. Тематично музеят е посветен изцяло на производството на текстил от най-дълбока древност до наши дни и като такъв музеят е единствен в страната. Експозицията обхваща осем зали и представя появата, развитието и постиженията на текстилната техника, технология и машиностроене. Обиколката в музея започва от втория етаж и продължава на първия, където са разположени големите машини и съоръжения, с които е свързана демонстрационната част на беседата.

В хронологичен ред са показани ръчното и фабричното текстилно производство от епохата на ранния неолит (VII хил.пр.н.е.) до края на ХІХ век и от края на ХІХ до 70-те години на ХХ век. В музея могат да се видят тежести от вертикален стан, датирани от VII хил.пр.н.е., както и възстановка на вертикален тъкачен стан, който се използвал и по нашите земи през неолита. Демонстрирани са уреди, техники и технологии, използвани в домашното, занаятчийското и манифактурното текстилно производство - хурки и вретена за предене, примитивни форми на тъкане, предачни колела и чекръци и т.н. 

Специален акцент е направен върху началото на индустриалната революция в Европа през 1733г. с изобретения от Джон Кей стан с "летяща совалка". Друго изобретение, което се е превърнало в революционно начало на техниката и технологията, е направено през 1800г. от французина Жозеф Мари Жакард. Той прилага програма към тъкачната машина – т.нар. жакардов апарат, с помощта на която се управлява индивидуално всяка основна нишка. В музея има жакардов стан, който е работещ и може на живо да се убедите в откритието на Жакард. Отделна зала запознава със занаятите, свързани с производството на тъкани – копринарство (производство на естествена коприна), абаджийство (производство на груб вълнен плат), гайтанджийство (плетене на шнурове), басмаджийство (щампиране), мутафчийство (обработване на козина), килимарство.

Специална експозиция е посветена на живота и делото на Добри Желязков (1800-1865) - основоположник на индустрията по българските земи. Постоянната експозиция на музея е уникална с пресъздадените на живо демонстрации на ръчни и машинни текстилни техники и технологии, които проследяват историческото развитие на това производство.

Специално за деца към музея функционира Занимателна текстилна лаборатория, в която малките любопитковци се научават да разпознамат различните текстилни суровини, сами правят интересни изпитвания и разбират колко лесно е да се получи производен цвят ако знаем кои основни цветове да съчетаем.

За посетителите с артистичен вкус е открита Музейна арт работилница, която представя традиционни текстилни техники и тяхната модерна интерпретация в няколко арт ателиета - гайтанджийство, тъкачество, рисуване и щампиране, бродерия и плъст.

От 1988г. Музеят на Текстилната индустрия в Сливен е член на Европейската текстилна мрежа (и е първият български музей, включен в нея) със седалище в Хановер, Германия. Включен е и в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №54, заедно с Къща-музей "Хаджи Димитър" в Сливен.

Рейтинг

Информация

Facebook: https://www.facebook.com/people/Текстилен-музей-Сливен/100002464600397
E-mail: textilemuseum@abv.bg
Тел: 044 623 749, 044 624 006

Работно време:
понеделник–петък: 08:30-16:30 ч.
събота-неделя: с предварителна заявка (за групи над 10 души).

Входни такси:
Възрастни - 3.00 лв.
Учащи – 1.00 лв.

Беседи:
Цена - 5.00 лв.
Демонстрация – 5.00 лв.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Сливен, пл. "Стоил войвода” №3
Входът му е откъм ул. "Кутелка", след сградите с каменен зид.

Паркинг

Места за паркиране има в близост около кръговия площад.