otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Национален музей "Васил Левски" - гр. Карлово

Националният музей "Васил Левски“ в Карлово е посветен на българския национален герой Васил Левски. Обхваща родната му къща, експозиционна зала, мемориален параклис "Всех святих болгарских“ и Чардаклиевата къща. През Освободителната война къщата, в която е живял със семейството си е опожарена. Нейното възстановяване е осъществено през 1933 г., а през 1937 г. е устроена в музей. Първи уредник на музея е Никола Славчев.

В периода 1968 – 1992 г. музеят е филиал на историческия музей в Карлово. Придобива самостоятелност през 1993 г. В продължение на няколко десетилетия в нея са събирани и се съхраняват вещи, документи и снимки, свързани със семейството, с живота и делото на Васил Левски, на негови сподвижници както от Карлово, така и от други краища на страната. Пазят се почти всички научни биографични изследвания и литературни творби, посветени на Левски, произведения на изобразителното изкуство.

Родната къща представлява едноетажна сграда, състояща се от стая, вкопана в земята, зимник, килер, в който се съхраняват сандък с брашно и нощви, и скривалище. В приземната част се намират две стаи. До къщата има разположена долапена работилница за плетене на гайтани и полуоткрита бояджийница.  Възстановяването на вътрешната уредба в къщата е поверена на дъщерите на сестрата на Дякона - Яна.

В експозиционната зала са представени материали, посветени на родното място и рода на Васил Левски – произведения на изобразителното изкуство, които отразяват важни моменти от живота и революционното дело на Апостола, вещи, документи и снимки на Васил Левски, научни биографични изследвания и литературни творби на български и чуждестранни автори, посветени на Апостола. Тук могат да се видят още устав на БРЦК, униформа от Първата българска легия, знамето на Карловския революционен комитет, основан от Апостола през 1869 г.

В памет на Апостола, през 2000 г. в музейния комплекс е построен мемориалният параклис "Всех святих болгарских". В него се съхраняват част от неговите коси, предоставени от Националния военн-исторически музей. В параклиса звучи ангелогласният хор на Йоан Кукузел с „Достойно есть“, едно от любимите песнопения на Левски.

Чардаклиевата къща е разположена непосредствено до родната къща на Васил Левски. В нея е живяло семейството на Дона Чардаклиева – сестрата на Гина Кунчева. През нея минава входа за комплекса. В къщата има камерна зала за временни изложби.

Националният музей "Васил Левски" е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №44, заедно с Историческия музей на Карлово.

Рейтинг

Информация

 

 

Телефон

0335 934 89

Адрес

гр. Карлово, ул. "Генерал Карцов“ 57

Цена

Входни такси за музея:
Възрастни - 3,00 лв.
За учащи и пенсионери - 1,00 лв.
Семеен билет - 6,00 лв. /родители с деца до 18 г./
За групи /20 и повече граждани/ - 2,00 лв.
Екскурзоводска беседа - 10,00 лв. обща
Екскурзоводска беседа - 15.00 лв. специализирана
Беседа по маршрут в Карлово с включени паметни места за Левски /по предварителна заявка/ - 30,00 лв.
Видеофилм - 5,00 лв.

Работно време

Работно време: всеки ден
08:30-13:00 и 14:00-17:00 ч.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Пред музея има указателни табели за паркинг наблизо.