otivam.bg
Пазарска количка
 • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Национален музей "Земята и хората”

Националният музей „Земята и хората”- София е държавен културен институт с национално значение. Извършва общонационални функции по издирване, придобиване, изучаване, опазване и представяне на минералите и минералните ресурси, като важна част от националното природно наследство. Участва в провеждането на държавната политика по изучаване и опазване на културното наследство, съвместно с компетентните държавни и общински органи. Осъществява методическа и друга помощ на музеите от националната музейна мрежа.

Сградата на Националния музей „Земята и хората” е построена в края на ХІХ век, като най-голямата постройка от тогавашната военна работилница (Софийски артилерийски арсенал). Една от първите сгради с цялостна железобетонна конструкция. Обявена е за недвижима културна ценност.

През 1986 г. е предоставена безвъзмездно за изграждане на музей „Земята и хората”. Сградата е реставрирана и адаптирана по проект на арх. Христо Ганчев. Интериорът, музейният реквизит и начинът на експониране са разработени от проф. Иван Радев, а монументалната живопис е дело на проф. Теофан Сокеров.

В административно и методическо отношение ръководството на музея се осъществява от Министерство на културата на Република България.

Музеят e храм на дарителството, сътворение на щедростта и родолюбието. Създаден е изцяло с дарения  на български и чуждестранни физически и юридически лица. Цялостната реализация на музея, включително реставрацията и адаптацията на сградата, е осъществена с парични средства на Националния дарителски фонд „13 века България”. Към декември 2014 г. общо 77 % от образците в основния фонд на музея са били придобити чрез дарения от 912 български и чуждестранни дарители.

С най-голяма научна и културна стойност е дарената от Илия Делев през 1985 г. колекция „Гигантски кристали от Бразилия”.

Музеят притежава богати и добре комплектовани фондове. Към януари 2015 г. има общо 29 342 музейни единици, като общия брой може да достигне до 100 000. Всички материали са систематизирани в 7 раздела. Разделът "Минерални ресурси на България" съхранява образци от около 400 български находища и рудопроявления. Най- атрактивната част в музея е експозицията „Гигантски кристали “ - една от двете големи експозиции в света; „Минерали на Земята“ е най-богатата систематична колекция на Балканите, включваща  7600 образеца от 1569 минерални вида, при общо известни за науката 4200. "Минерали на България" е най-пълната колекция от български минерали и съдържа 4191 образеца. "Скъпоценни и декоративни камъни" има 2668 образеца от всички видове скъпоценни камъни.

Националният музей „Земята и хората” е инициатор на редица национални прояви като: Международния ден на планетата Земя (22 април); Световния ден на водата (22 март); Световния ден на  околната среда (5 юни); Европейски дни на минералите; Софийска международна изложба на минерали, фосили и скъпоценни камъни; Ден на Милосърдието; Ден на Дарителя на музея; Софийска инициатива за съхраняване на минералното разнообразие. Музеят провежда широка учебно-образователна дейност с младежка публика, използвайки разнообразни форми като: „Детски кът”; „Интерактивен кът”; „Кабинет по геология”; „Школа по геология и минералогия”, „Лятна школа по минералогия и геология” и др. Всяка година през музея преминават около 16 000 деца.

Рейтинг

Информация

Безплатен вход:

 • Всеки последен понеделник от месеца;
 • За хора със специфични потребности;
 • Дарители на музея;

 Входът е безплатен за посещения на:

 • Националните празници;
 • 22 март – Световен ден на водата;
 • 22 април – Международен Ден на Земята;
 • 18 май – Международен ден на музеите;
 • 19 юни – Ден на дарителя на НМ “Земята и хората”;

 

Телефон

02 865 6639

Адрес

бул. "Черни връх" № 4, София

Уебсайт

http://earthandman.org

Цена

Входни билети за индивидуални посетители – 4.00 лв.
За учащи и пенсионери – 2.00 лв.

Обща екскурзоводска беседа – 10.00 лв.
Тематична беседа с образователна цел – 20.00 лв.
Обща екскурзоводска беседа на чужд език – 30.00 лв.

Забележка: Обща беседа, тематична беседа и беседа на чужд език се изнасят с предварителна заявка. 

Работно време

Всеки ден от 10:00 до 18:00 ч.

Почивни дни: 1 януари, Великден (неделя), 24 и 25 декември.

Екстри

 • WC

 • Food

 • Velo Parking

 • Hotel

 • Dostupno za invalidni kolichki

 • ATM

 • Drinks

Маршрути

Метро - Метростанция "Европейски съюз"

Автобуси №  94 – спирки „Хотел Хемус“ или „Хотел Хилтън“

Автобуси №  102 – спирка  „Хотел Хемус“

Автобуси №  72, 76, 204, 306 – спирка „Бул. Черни връх“

Трамвай №6 – спирки „Хотел Хемус“ или „Хотел Хилтън“

 

Паркинг

До музея има паркинг за автомобили. При заявка за посещение на групи може да се запази място за паркиране на автобус.

Достъпът до паркинга става от бул. „България“. Пряката за влизане е в посока Орлов Мост, преди светофата на Черни Връх.

Алтернативно, можете да паркирате на която и да е улица в района, като повечето места се намират в синя зона.