otivam.bg
Пазарска количка
 • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Национален Природонаучен Музей

Националния природонаучен музей, основан през 1989 г. е най-старият музей в България и се нарежда сред природонаучните музеи с най-богата експозиция на Балканския полуостров. В началото тук се е съхранявала личната колекция на княз Фердинанд.

В сегашната си сграда музеят се намира от 1936 г. Експонатите са спасени от бомбардировките над София по време на Втората световна война.

НПМ към БАН се  занимава с изучаването на биологичното разнообразие, опазването на природната среда и еволюцията на организмите. Във връзка с това главната задача на НПМ е всестранното проучване на фауната, флората, фосилите, минералите и скалите на България и други страни. Наред с научната се развива и музейната дейност по поддържане на експозицията и обогатяване и обработване на научните колекции. С това НПМ осъществява своята образователна и популяризаторска мисия. Неговите зали служат за практически занятия на студенти и ученици. Организират се временни изложби.

Експозициите са разположени в 16 зали на 4-те етажа на музея. Тук ще имате възможност да видите някои изчезнали видове (като Каролинския папагал) и камъни от Луната.

На първия етаж (фоайето) може да разгледате минералите. На втория етаж са изложени препарирани птици, земноводни, риби, фосили и други. На този етаж е и най-големият амонит, намиран в България (на приблизителна възраст 84 млн. години). Целият трети етаж е посветен на бозайниците - особен интерес приввлича 2-метровата мечка от Рила, която е с окачен медал за най-голяма европейска мечка на Международната ловна изложба в Берлин, 1937 г. Последният етаж е посветен на насекомите, подредени в систематичен принцип. Витрините с пеперуди и бръмбари винаги привличат погледите на посетителите.

На изхода на музея се предлагат сувенири и информационни материали. Музеят е в списък на "100-те национални туристически обекта" под №65.

Рейтинг

Информация

Website:http://www.nmnhs.com
E-mail: contact@nmnhs.com
Телефон/Факс: 02 988 2894
Билетна каса: 02 988 5115 (билети се продават до 17:00ч.)

Работно време:
от понеделник до неделя: 10:00-18:00ч.
Без почивен ден, освен на 01.01; 03.03; Великден; 25.12;

Входна такса:
- възрастни - 4 лв.
- ученици, студенти и пенсионери - 2 лв.
- деца до 7-годишна възраст - 1 лв.
- хора с увреждания - 1 лв.

Беседи: по предварителна заявка: на български език - 20 лв.; на английски език - 40 лв.

Екстри

 • WC

 • Parking

 • Velo Parking

 • Dostupno za invalidni kolichki

 • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

София, бул. Цар Освободител 1

С градски транспорт се стига в близост до НПМ:

 • с метро — до метростанции Сердика или СУ "Св. Климент Охридски"
 • с автобусни линии 9, 94, 280, 306 — спирка СУ "Св. Климент Охридски"
 • с тролейбусна линия 9 — спирка Площад "Св. Александър Невски"
 • с тролейбусни линии 1, 2, 4, 11 — спирка СУ "Св. Климент Охридски"
 • с трамвайна линия 20 — спирка Национална опера
   

Паркинг

Музеят се намира в идеалния център на столицата, на т. нар. жълти павета и всички улици в района под "Синя зона" с възможност за паркиране срещу 2 лв./час.