otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Национална астрономическа обсерватория

Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е разположена на около 25 км от гр. Смолян. Обсерваторията е открита през 1981 г. Тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа.

Роженската обсерватория е оборудвана с 4 телескопа. Тя осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

Националната астрономическа обсерватория е добре оборудвана за провеждане на научни срещи, стажове и школи. Изграден е и посетителски център с 18-сантиметров демонстрационен телескоп, лекционна зала и музейна сбирка. Под купола на големия телескоп се провеждат беседи и демонстрации за индивидуални и организирани туристи.

Важна информация:

  • Посещенията се извършват на групи от 6 до 25 човека от 10 до 16 часа на всеки кръгъл час. Изключения за часа на посещение се правят само след предварителна уговорка на групата със служител на НАО-Рожен, който я поема. (Групи с предварителни заявки имат предимство.)
  • Дневните посещения не включват наблюдения с телескоп!
  • Нощни посещения: при подходящи метеорологични условия и предварителна заявка (поне от предходен ден) се предлагат нощни наблюдения с 30см телескоп за група от 4 или повече човека. (Не се препоръчва за деца под 7 години!). През периода от 01 октомври до 30 април не се провеждат нощни наблюдения.

Рейтинг

Уебсайт

http://nao-rozhen.org

Цена

Дневни посещения:
Възрастни - 5 лв., студенти - 2 лв.
(Минималната входна такса за дневни посещения е 26 лв.)

Нощни посещения:
Възрастни - 10 лв., студенти - 5 лв.

Деца до 7 години, деца от домове за деца и юноши, кръжочници по астрономия от НАОП в страната и инвалиди посещават обсерваторията безплатно.

Работно време

Летен сезон (01 юни – 30 септември):
Почивен ден – вторник.

Зимен сезон (01 октомври – 31 май):
Почивни дни: понеделник, вторник и сряда.

Обсерваторията работи на всички официални празници.

През периода от 01 октомври до 30 април не се провеждат нощни наблюдения.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • 100-те национални туристически обекта