otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Неолитно селище

В селището може да видите:

- Неолитна къща - 6000-4000г. пр. Хр.

Новокаменната епоха (неолит) е последният период от каменната епоха (по българските земи от 6000 до 4000 г. пр.н.е.). Тя следва плейстоцена и ранните години на холоценската мезолитна култура. Започва с откриването и разпространението на земеделието и свършва, когато металните инструменти изместват каменните и получават широко разпространение през каменно-медната, бронзовата или желязната епоха в зависимост от географския район. Новокаменната епоха не е точно фиксиран хронологичен период, тя се отнася до най-ранните фази на уседнал живот и наличие на земеделска дейност при отделните човешки общества. Например в Близкия Изток хората започват да обработват земята около 1000 – 1500 години преди тези умения да се разпространят и да достигнат до човешките поселения в Европа.

Новокаменната епоха по-конкретно се свързва с група специфични поведенчески и културни промени сред човешките общности, включващи отглеждането на културни растения и използването на питомни животни. Преходът от събирателство и лов и номадски/полуномадски начин на живот, характерни за старо- и среднокаменната епохи, към земеделие и уседнал начин на живот, е наречен неолитна революция. От 10 000 до 8 000 г. пр.н.е. хората култивират прости земеделски култури, развъждат кози и овце. Към 7 000 г. пр.н.е. започват да отглеждат и други животни – крави, прасета, опитомяват кучето, заселват се в постоянни и наколни селища. Появява се грънчарството. Усъвършенстването на тези умения не е едновременно, те се развиват по различно време в различните части на света.

- Халколитна къща - 4000-3000г. пр. Хр. - наколна

Каменно-медната епоха (наричана също медна епоха, халколит или енеолит) е етап в развитието на човека, преход между неолита и бронзовата епоха. Тя се свързва с откриването на първия обработваем метал – медта. Терминът „каменно-медна епоха“ или „халколит“ е въведен през 1876 г. от унгарския археолог Ференц Пулски на международен археологически конгрес и уточнява класификацията на Томпсън, в която бронзовата епоха следва пряко каменната.

Каменно-медната епоха обхваща приблизително периода 4000 – 3000 г. пр.Хр., като в някои райони на света продължава и до по-късно, а в други изобщо отсъства. Най-често халколитът се смята за ранен етап от бронзовата епоха, но някои учени го считат за отделен период. През тази епоха се разпространяват медните оръдия на труда, които, макар че са меки и чупливи, са по-прецизни и по-качествени от каменните. Въпреки това през целия период каменните остават по-често срещани поради все още примитивния начин на добив и обработка на метала. През този период хората откриват за пръв път и други метали като златото и калая.

По времето на каменно-медната епоха започва изграждането на йерархична обществена система и се наблюдава по-голямо разделение на труда, отколкото в предходните епохи. Най-важната находка от халколита в България е Варненският халколитен некропол, в който е открито най-старото обработено злато в света.

- Богата експозиция от тракийски златни и сребърни съкровища, оръжия, керамика, монети

- Възстановка на стенописа от Александровска гробница


Можете също така да опитате:

- Разнообразна вкусна храна, приготвена по специални рецепти в ресторант Зелас;

- Стрелба с лък;

- Снимки с тракийски дрехи, доспехи и оръжия;

- Снимки с восъчни фигури;

- Езда;

- Разходка с каруца;

- Ритуално пиене на вино;

 

От магазина за сувенири в Неолитно селище може да закупите оригинални подаръци.

 

Градски транспорт до с. Неофит Рилски
- Тръгване от Автогара Варна до Белоградец-  всеки ден 07:00ч. и 14:30ч.
- Тръгване на Белоградец до Варна всеки ден 08:30 и 16:30ч. / от Неофит Рилски- 09:15 и 17: 15ч./

Рейтинг

Телефон

+359 887 494 144

Уебсайт

https://antiquevillage.eu

Цена

Вход - 5лв.

Вход за деца от 7-18г.- 2лв.
 
Вход за пенсионери - 2лв.
 
Екскурзовод - 15лв.
 
Стрелба с лък - 5лв. /3бр. стрели/
 
Обличане на тракийски дрехи- 10лв.
 
Снимки с восъчни фигури - 5лв.
 
Снимки с тракийски доспехи - 10лв.
 
Езда на кон  - 5лв. / 5мин.
 
Разходка с колесница - 10лв.
 
Разходка с каруца - 10лв.
 
Ритуално пиене на вино - 17лв.

Работно време

Всеки ден без понеделник, от 09:00 до 18:00.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

Паркинг

Има безплатен паркинг точно пред входа на селото.