otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Нос Калиакра с антична крепост

Нос Калиакра се намира по северното черноморско крайбрежие, близо до селата Българево и Свети Никола. Вдаден е 2 км навътре в морето, подобно на полуостров и представлява природен и археологически резерват. Заедно с останките от античната крепост "Калиакра" е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №24а. На носа има музей, ресторант, морски фар, морската радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис. В превод от гръцки, Калиакра означава "красив нос".

Брегът при нос Калиакра е клифов тип, с отвесни скали по 70 м., богати на железни окиси, на които дължат червеникавия си оттенък. Прибойните вълни са издълбали в подножието им пещери, ниши, подмоли и арки, до които може да се стигне само откъм морето. В миналото тези пещери-тунели били свързани с крепостта на носа и през тях се товарели и разтоварвали кораби. Обрзуваният залив представлява много добро убежище при буря за минаващите оттук кораби.

Носът е бил обитаван още от IV в.пр.н.е. от тракийското племе тиризи, които му дали първото име - Тиризис. Античният географ Страбон, описвайки Калиакра, казва, че тук е била столицата на цар Лизимах, криещ съкровищата си, заграбени при походите срещу Персия. През вековете ннавътре в сушата били издигнати втора и трета крепостни стени. Наричали са я Акре Кастелиум. През 513 г. край Калиакра се разразява битка между въстаналия военачалник Виталиан и византийския император Анастасий I. В следващите векове селището и крепостта се развиват, но според някои изследователи през VII век настъпва упадък, защото славяни и прабългари не са проявили интерес за заселване на това място.

Най-голям разцвет Калиакра изживява през втората половина на XIV век, когато е столица на Карвунското княжество (деспотство) на българските владетели Балик и Добротица. На името на Добротица е наречена и областта Добруджа, което е турското произношение на името му. Деспотите на Калиакра първи от родните владетели започват изграждането на военноморски флот.

На 31 юли 1791 г. край бреговете на Калиакра се разразява най-голямата морска битка в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков разбива многократно превъзхождащата го турска армада на Хюсеин паша.

Има няколко легенди за нос Калиакра. Най-известната е за 40-те български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Една от тях била Калиакра, на която е кръстен носът. Сега в началото на нос Калиакра има обелиск, наречен "Портата на 40-те девици" в тяхна памет. Другата легенда е за светецът Никола - покровител на моряците. Бягайки от турците, Бог удължавал земната твърд под краката му, за да успее да избяга. Днес има изграден параклис, символизиращ гроба му. На мястото е имало и дервишки манастир през османския период. Има твърдения, че в него са били пазени мощите на Саръ Султук (турски светец).

Калиакра е една от първите защитени територии на България от 1941 г. и е единственият резерват у нас, включващ и защитена морска акватория. Тук гнезди аристотелевият корморан и могат да се наблюдават делфини. Природният резерват има уникална природа и е единственото място в България, където се срещат степни тревни съобщества (степта Калекайря).

По десния бряг на нос Калиакра, от крепостта се спуска алея до изградения в една от пещерите ресторант. Втора алея отвежда туристите към друга, по-малка пещера, в която е разположен музей с ценни археологически експонати. Носът е оборудван със система за художествено осветление, състояща се от над сто цветни прожектора, което го превръща в красива нощна морска атракция по време на национални празници.

Рейтинг

Информация

На няколко километра от нос Калиакра има изградено голф-игрище, вилно селище. В близост е и заливът Болата.

Цена

Вход: 3.00 лв.

Работно време

Крепостта може да се посети от април до октомври.

09:00-19:00 ч. без почивен ден.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

От гр. Каварна се поема към с. Българево. През селото не се отбивате в нито една посока - карате само направо и стигате до паркинга на резервата.

Намира се на 12 км от Каварна и на 70 км северно от Варна.

Паркинг

Има изграден паркинг на територията на резервата.