otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Осмарски скални манастири и "Окото"

Осмарските скални манастири се намират северно от с. Осмар, на стръмен склон, в местността Осмарски боаз на Шуменското плато. По южните склонове на платото има и други скални манастири - над с. Троица, с. Хан Крум, кв. Дивдядово на гр. Шумен. По източните склонове на платото също са открити скални ниши и килии.

Осмарските манастири са три, от които най-голям и запазен е Костадиновският. Издълбан е в отвесна варовикова скална, на височина 8-10 метра. От 2011 г. е изградена метална стълба за улесняване достъпа на посетителите. Бил е обитаван от монаси исихасти и се предполага, че това се е случило през XII-XIV век. В манастира могат да бъдат забелязани олтар и фрагменти от стенописи, разрушени от времето. Състои се от две отделения. Източното представлява църква с почти квадратна форма. Западното е с неправилна форма, има множество ниши, жлебове, монашески гроб и изсечени в скалата нарове.

На върха на скалата на Костадиновския манастир се намира интересно природно образувание - "Окото". Заради местоположението се смята, че в него преди векове е била манастирската камбана. Говори се, че в района има и пещери със праисторически рисунки, но се пазят в тайна.

Наблизо е скалната църква, известна като Диреклията - с колона по средата, но тя е достъпна за опитни и екипирани алпинисти. По екопътека може да се стигне и до скално образувание, наречено Подковата. Достъпът до него обаче е изпитание - наведен през екстремно тясна пътечка, дълга 4 метра - "тест за праведници" според местните. Те обаче уверяват, чеусилията си струват заради гледката към долината на р. Осмарска. От там може да се изкачите на скална площадка, която се слави като място за медитация. Според специалисти, Осмар е в челната четворка на местата с енергийно излъчване - след Рупите, Царичина и Мадара.

Освен манастирите, селото има и 150-годишен храм "Св. Св. Константин и Елена" с легендарни икони. Твърди се, че най-силно е въздействието им навръх храмовия празник на 21 май.

Рейтинг

Информация

Достъпен е само Костадиновският манастир, с метална стълба до входа му.

Екстри

Маршрути

Скалните манастири се намират на 3 км в северна посока от с. Осмар. Селото се намира на 15 км от Шумен, в посока към Велики Преслав, като се тръгва по отбивката за с. Хан Крум (табели по последна информация липсват), след него по пътя следва с. Троица и накрая - с. Осмар.

Табела на централния площад, вляво на кметството указва откъде трябва да напуснете селото.

Пътят през гората е тесен и обрасъл. С автомобил може да се стигне до Рафаилова чешма, а високопроходим може да стигне и до Манастирската чешма. Там има каменен кръст на над 300 години. Вдясно от кръста има табела указваща маркирана пътечка.

Паркинг

При наближаване до скалните манастири ви съветваме да оставите автомобила си на някое от разширенията по коларския път.