otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Открит музей "Кораб Горянин" - гр. Царево

Откритият музей се намира в центъра на Царево и е официално открит през 2008 г. - представлява модерен купол, под който са изложени множество документи и артефакти, свързани с кораба Горянин и корабостроението - основен поминък на града в миналото (старото име на Царево е Мичурин). 

В музея се съхраняват част от първия дървен кораб (едновинтова, тримачтова шхуна), построен в корабостроителницата в Царево през 1947 г., за който се смята че е най-големият дървен кораб строен някога в България. Използван е бил за пренос на товари, а по-късно - като учебен кораб (под името "Вапцаров") за моряците от Военноморската база във Варна. 

От  началото на 80-те е предостъпен на  Доброволната организация за съдействие на отбраната (ДОСО) и се ползва под името "Патриот". В годините след края на Социализма, корабът е бил разположен на кея на първа буна във Варна и се е ползвал като атрактивен ресторант, но през 1993 година потъва и престоява на дъното във Варненския залив близо 12 години, докато останките му не са извадени и изложени в музея в Царево. 

Нагледно може да се види част от тримачтовата шхуна. В стъклена кутия е поставен макет на кораба, така че посетителите да се запознаят с реалния му вид. На специални табла е изписана информация за кораба, относно неговото създаване, размери и дейността, която е извършвал по време на плаване. Също така са приложени и снимкови материали. Информационният материал е преведен и на английски.

Рейтинг

Информация

Входът е свободен и неограничен.

Екстри

  • Wi-Fi

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

Маршрути

Град Царево е разположено по Южното Черноморие на около 70 км. от областния гр. Бургас. 

Открития музей е разположен на централния площад, до Читалище "Георги Кондолов".

Паркинг

До музеят има общински паркинг.