otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Овча могила

Овча могила е разположена в централната част на хълмистата Дунавска равнина на 30 км южно от гр. Свищов. Надморска височина – 78 м. Минералната вода е хипертермална, умерено минерализирана, хлоридно-сулфатна, натриево-калциева с наличие на йод, бром, флуор, метаборна киселина и калий с леко алкална реакция.

Оказва благоприятни показания за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат от възпалително, дегенеративно и обменно естество; заболявания на костите и мускулите от травматично, професионално, токсично и инфекциозно естество; заболявания на периферната нервна система от инфекциозно, токсично и травматично естество; стомашно-чревни и чернодробни заболявания, страдания, които се повлияват от лечението и профилактиката с минерална вода: гинекологични заболявания в хроничен стадий; кожни заболявания.

Най-ранните писмени източници за съществуването на селото датират няколко десетилетия преди Чипровското въстание – 1688 г., и непосредствено след него. По традиция наследяващите се поколения си предават сведения от народната памет.Според тях селските обиталища са изградени на днешното му разположение след голяма чумна епидемия.Около могилата имало кошари, при които нямало чума, овчарите и семействата им останали читави.Поради това оцелелите жители на околностите, дето забeгнали да търсят спасение, изоставили къщите си и се установили трайно, завинаги около могилата.

Гостите на село Овча могила биха могли да посетят Храм „Св. Троица” построен е през втората половина на XIX век който се намира всред обширен двор, недалече от централния площад. Украсата на храмът е подчинена на принципа за архитектурно-декоративно единство с каменните блокове, арки, колонки и рамки с различните архитектурни елементи.

Не без значение е близостта на селцето до река Дунав и възможностите за излети и разходки с лодки и катери по реката.

Язовирите “Лъженска бара” и “Каменец” се намират на 23 и 30 километра от Овча могила. Любителите на историческите забележителности могат да посетят старопрестолния ни град Велико Търново, който се намира на 80 километра.

Рейтинг

Уебсайт

http://www.ovchamogila.com

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Drinks