otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Палеонтологичен музей "Димитър Ковачев" - гр. Асеновград

Палеонтологичният музей в Асеновград е основан през 1990 г. като филиал на Националния природонаучен музей в София, на основата на палеонтологичната сбирка, събирана в продължение на десетилетия от дългогодишния учител по биология в асеновградската гимназия Димитър Ковачев с помощта на негови ученици.

По своя обем това е най-голямата в България колекция от неогенски гръбначни животни, основно копитни бозайници. Научната колекция от бозайници към 2013 г. наброява над 25 000 образци от повече от 40 вида. Особено атрактивен между всички експонати е отливката на над 4 метровия скелет на туролския динотериум (Deinotherium), намерен край с. Езерово. 
В Асеновградския музей се пази единственият запазен цял скелет на хиена, откриван в България, както и единствената изцяло запазена глава на Саблезъб тигър (Smilodon). Тук се намира и единственият в цял свят изцяло запазен скелет на тигър Метаилурус. Заради важността на експоната в музея в Асеновград е показано негово копие, а оригиналът е в хранилищата на Националния природонаучен музей. Поредната единствена по рода си находка на музея е горната челюст на животното Kalimantsia bulgarica. В музея има и интересни илюстрации, пресъздаващи живия свят в отминалите епохи.

Рейтинг

Информация

Телефон: +359 331 63 736

Работно време:
вторник-петък: 09:00-17:00ч.
събота: 09:00-16:00 ч.
неделя: почивен ден

Входни такси:
-възрастни: 2 лв.
-деца, ученици, студенти, пенсионери и хора  неравностойно положение: 1,50 лв.

Беседи (само на български) - 2 лв.

Снимането в музея е позволено само на първия етаж.

Екстри

  • WC

  • Parking

Маршрути

Адрес: гр. Асеновград, кв. Баделема, ул. 212

Паркинг

Паркиране е възможно на ул. "Бузлуджа". под баира на музея.