otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Паметник на Незнайния воин

Паметникът на Незнайния воин се намира в центъра на София, столицата на България. Разположен е на южната страна на базилика "Св. София“. Монументът е издигнат като възпоменание на стотиците хиляди български войници, загинали за родината във войните, водени от българската държава.

Историята на създаването на паметника на Незнайния воин е дълга и изпълнена с най-различни перипетии. След края на Първата световна война се търси най-изразителният начин за отдаване почит на хилядите загинали за страната. За осъществяване на идеята още през 1918 г. в България е създадена комисия. Покана за направата на паметника получава скулпторът Андрей Николов. По различни причини обаче създаването на паметника се забавя и едва през 1936 г. е готова скулптурата на бронзовия лъв. Избрано е и мястото – в районна на църквата "Св. София", в центъра на столицата. Създава се макет, огражда се терена с дъски, проучва се и общественото мнение, оценките обаче са противоречиви. 

Около Втората световна война за паметника се говори малко, той дори не е официално открит. След войната, при почистване пораженията от бомбандировките на площада, се премахва и паметника. Мястото е "почистено” и оградено с ограда, а оцелелият бронзов лъв е местен на различни места в покрайнините на София, докато най-сетне през 70-те години се озовава във Военноисторическия музей. 

През 70-те г. на XX в. отново се поставя въпроса за изграждане паметник на Незнайния воин. Едва през 1980 г. се възлага на колектив от арх. Н.Николов и скулптор проф. Г. Димитров да изработят нов проект. 

Паметникът е открит с голямо военно тържество на 22 септември 1981 г. във връзка с тържествата по случай 1300 годишнината от основаването на българската държава. 

Паметникът се състои от саркофаг, в които са поместени 15 гилзи със свещена земя от всички краища на България. Освен това в него се съхраняват тленните останки на незнайни воини от различни исторически значими места, като по този начин паметникът се превръща в символ на честта, родолюбието и саможертвата на всички български воини, паднали в защита на Отечеството, без значение кога и къде се е случило това. В ляво от главния вход е поставена фигурата на лъва от Андрей Николов. 

Зад саркофага е поставен "вечният огън", който е запален със свещен пламък, донесен от Шипка. Най-отзад е поставена паметна плоча, на която са изсечени безсмъртните стихове на Иван Вазов:
"БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА,
ЕДНА БЕ ТИ ДОСТОЙНА ЗАРАД ТЯХ
И ТЕ ЗА ТЕБ ДОСТОЙНИ, МАЙКО, БЯХА!"

Пред паметника се извършват официални полагания на венци и тържествени граждански и военни церемонии. Тук започва ежегодното честване на Националният празник на България - 3 март, като официално се издига българският национален трибагреник. Пак тук се извършва празничен Богоявленския водосвет за войската и Военен парад по случай Деня на храбростта и празника на българската армия - 6 май (Гергьовден). Отново тук по държавния и дипломатически Протокол поднасят венци всички официални чужди делегации.

Рейтинг

Информация

Има свободен достъп.

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

Паметникът се намира пред храм-паметник "Св. Александър Невски" и е долепен до базиликата "Св. София", адресът му се води на ул. "Оборище" №4.

Паркинг

Парко-местата се намират в СИНЯ ЗОНА:
- работни дни от 08:00-19:00 ч.; събота 08:00-14:00 ч.
- 2 лв./час (позволен престой до два часа)