otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Паметникът на Бузлуджа

Паметникът на Бузлуджа, наричан още "чинията" (официалното му име е Дом-паметник на партията) е популярното име на най-големия идеологически монумент в България. Издигнат е през 1981г. на вр. Хаджи Димитър, повече известен със старото му име (до 1942г.) вр. Бузлуджа, в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891г. През периода 1944-1989 година вр. Бузлуджа и Дом-паметникът на партията са светиня за българските комунисти.

Решение за изграждане на Дом-паметник на партията се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971г. Строежът му започва през 1974г. Архитектурният проект е дело на колектив, ръководен от арх. Георги Стоилов. Конструкциите са проектирани от колектив, ръководен от проф. инж. Добромир Коларов. В строежа участват някогашните строителни войски и доброволци-бригадири. Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев.

Дом-паметникът се състои от куполна зала и 70-метров двоен пилон. На върха на пилона са монтирани 2 петолъчки с размери 6.50/12м. Тържествената зала е с диаметър 42м и височина 14,5м и е декорирана с мозайки с обща площ от 550м². Мозайките пресъздават борбите на БКП и изграждането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 композиции, които отразяват мирния труд. Художественото оформление на Дома-паметник отнема 18 месеца и в него взимат участие над 60 творци.

Всяка година в първата неделя на месец август (с редки изключения в края на юли) БСП организира край паметника партиен събор, на който присъстват нейни симпатизанти. Празненствата включват младежка дискотека вечерта преди официалните тържества, официален митинг на социалистите с празнична програма. Митингът винаги започва с изпълнение на Химна на Република България и „Интернационалът“.

След падането от власт на Тодор Живков и политическите промени в България от ноември 1989г. състоянието на паметника се влошава драстично. През 1992 г. паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на БКП и запечатан. Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника. Унищожени са мозаечните портрети на Тодор Живков и дъщеря му Людмила Живкова. Огромната петолъчка е обстрелвана с огнестрелно оръжие с цел грабеж на рубините, от които е смятано, че е изградена.

По решение на правителството от 30 септември 2011 г. комплексът е прехвърлен безвъзмездно на Българската социалистическа партия

Въпреки всичко паметникът попада в класацията „Най-красивите изоставени места в света“ под номер 25, а през 2013 г. сходна класация му отрежда челното място.

Рейтинг

Екстри

  • Parking

Маршрути

До паметника са прекарани асфалтови пътища от връх Шипка и от главния път Стара Загора – Русе в отсечката след Казанлък (отбивката за паметника е означена с огромен паметник в цял ръст на Димитър Благоев).

Паркинг

На близо 500м от паметника има свалена бариера, а точно до нея някога изградените паркоместа все още могат да се използват.