otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пантеон на Възрожденците

Пантеонът на Възрожденците е национален паметник-костница, намиращ се в гр. Русе. Изграден е по проект на архитект Никола Николов и е открит на 28 февруари 1978 г. на мястото на старото русенско гробище. През 2000 г. към пантеона е построен параклис и музейна документална експозиция.

В него са погребани известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др. Отдадена е заслужена почит и към достойната фамилия Обретенови, от които знаменателната Баба Тонка придобива почти митологични черти, превърнала се сякаш в майка на българската Свобода.

Почетени са 453-ма души — участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци, чиито имена са изписани във вътрешността.

Тук се намират костите и на първите русенски учители - Даскал Драгни, Даскал Тони, Нил Изворов, Цани Гинчев, Драган Цанков, работили в името на науката.

Пантеонът е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №50 заедно с Къщата-музей на Захари Стоянов в Русе.

Рейтинг

Информация

Тел. 082/820 998; 082/ 825 002;

Работно време:
09:00-12:00 ч. и 13:00-17:30 ч.
Почивни дни: петък и събота.

Входна такса - 2 лв
за групи над 5 души - 1 лв. на човек
за ученици, студенти и пенсионери - 1 лв

Беседа на български език: 4 лв (за цяла група)

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Гр. Русе, пл. "Възрожденски”

Паркинг

Има паркинг до парка.