otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Парк-музей "Врана"

Преди Освобождението на мястото на днесшния дворец "Врана" се е намирал чифликът "Чрдаклията" на турсия управител на София - Осман паша. През 1879 г. Хаджи Боне Петров го откупува от наследниците му и след финансови затруднения го ипотекира пред БНБ. На публичен търг придворният аптекар на Княз Фердинанд I - д-р Никола Странски плаща 56 хил. златни лева, а седмица по-късно Князът го откупува.

Първоначалната идея била да се построи ловно стопанство, но в последствие Князът, изкувайки околните земи и с личен заем  от руския император Николай II (3 млн. златни франка) започнал строежът на дворцов комплекс. В периода межу 1909 - 1912 г. Фердинанд водел едни от най-добрите австрийски ботаници и ландшафтни архитекти в София, за оформянето на земите на някогашния чифлик като парк. Известен със страстта си към орнитологията, Фердинанд решил да нарече двореца на първата кацнала на покрива птица.

Дворецът впечатлява с красива фасада, таван от дърворезба (дело на дебърските майстори Филипови), вътрешни колони, изработени по прочутата италианска техника стуко и карелската столовата, подарен от руския император Николай II за пълнолетието на престолонаследника Борис, Княз Търновски.

След абдикацията на Цар Фердинанд I (1918 г.), дворецът става собственост на Цар Борис III, а след смъртта му (1943 г.) го унаследява Цар Симено II.

Главната сграда е бомбардирана от съюзниците през Втората световна война, но след това е възстановена. След референдума за премахване на монархията, дворецът се ползва от представители на политическото и държавното ръководство на НРБългария. Там се настаняват Георги Димитров и Васил Коларов, а след това и Вълко Червенков.

След края на комунизма "Врана“ е върната на Цар Симеон II и неговата сестра Мария Луиза Българска. През 1998 г. Царят дарява парка на Община София с условието да бъде отворен за всички български граждани, гости на столицата. От 2013 г. парк-музей Врана е вторият реституиран царски имот, който е отворен за посетители, след двореца Царска Бистрица.

В разходката из парка ще може да видите известното Езеро с лилиите, бунгалото на Георги димитров (не е отворено за посещения), алпинеума "Даалем" (за чиито камъни специално е построена теснолинейка от Казичене до двореца), впечатляващия царски дворец, конюшните, както и дървеният хамбар на хаджи Боне. Обиколката завършва по величествената платанова алея, където е и царският дъб, посаден лично от Фердинанд.

Рейтинг

Информация

Фонд за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Иоанна”:
Website: http://vranapalace.bg

Парк-музей "Врана":
Website: http://www.parkvrana.com
E-mail: http://info@parkvrana.com
Тел./Факс: 0
2/963 45 66

Работно време: само събота и неделя, 10:00-16:00, паркът се заключва в 17:30.
Обиколка с екскурзовод на всеки кръгъл час (туровете са безплатни).

Има вариант за заявка за "Организирано групово посещение" за определен ден и час от седмицата, но поне с 15 участника и 1 ръководител.

Цени на билети за вход:
- деца до 7 г. и пенсионери: безплатно
- деца между 7 - 18 г.: 2,00 лв.
- лица над 18 г.: 5,00 лв.
- семеен - 8,00 лв.
- групово посещение: ръководител - безплатно; до 18 г. - по 1,00 лв.; над 18 г. - по 4,00 лв.

За цени и условия за сватбени церемонии и професионални фотосесии:
http://www.parkvrana.com/tseni/

Обичайно, на 17 септември (Ден на София) и на 5 юни (Световен ден на околната среда), входът е свободен.

 

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

Маршрути

Ако пътувате с автомобил от центъра на София към парка, трябва да обърнете на детелинката на Околовръстен път, указателна табела на Цариградско шосе ще ви покаже откъде е входът към стопанството.

Автобус № 505 се движи само събота и неделя от Орлов мост до Врана. Междинни спирки, от които може да се качите са също хотел "Плиска", УМБАЛ "Св. Анна" и метростанция "Цариградско шосе".

Отворен е входът от страната на стопанство "Врана", входът на Цариградско шосе е затворен за посетители.

Паркинг

Има място за паркиране в близост до двореца.