otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Парк за танцуващи мечки - гр. Белица

Парк за реадаптация на танцуващи мечки е минирезерват за бивши питомци на цигани-мечкари в Рила, на площ 12 хектара на 1200 м. надм. в., на 12 км от гр. Белица. Разположен е в идилична гориста местност, с множество поляни и естествени водни площи, където се срещат и диви кафяви мечки.

Проектът стартира през май 1999 г. Идеята му е животните, традиционно използвани от циганите-мечкари да бъдат върнати в естествената си среда. Първите обитатели на Парка (мечките Марияна, Стефан и Калинка, Станка, Гошо и Боби) постъпват през 2000 г. Смята се, че понастоящем в Парка се намират танцуващите мечки от цяла България.

Паркът е съставен от две части свързани с 30-метров обезопасен мост, по който свободно могат да преминават мечките. Двете части са разделени на 7 сектора, свързани чрез 11 прохода, като всеки сектор разполага с по един басейн. На територията на Парка има и два информационни центъра.

Основна заслуга за изграждането на Парка имат фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо" и Община Белица. Изграден е с помощта на световно признати експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. До момента "Четири лапи" успя да спаси всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България, и още 3 от Сърбия. Всички заедно делят общият си дом в Парка над Белица.

Паркът заема важно място от екотуризма в България. Той заема и основна част от плановете за развитие на екотуризма в Белица и е включен в 3 екопътеки - "Властелинът на планините", "Пазителката на живота" и "Летящите цветя".

В близост до Парка се намира курортният комплекс "Семково" и Станков водопад.

Рейтинг

Информация

Website: http://park.belitsa.com
Facebook: https://www.facebook.com/tantsuvashti.mechki/

Работно време:
април - юни: 10:00-18:00 ч.
юли - август: 10:00-12:00 и 13:00-18:00 ч.
септември - ноември: 10:00-16:00 ч.

Обиколко с гид започват на всеки половин час.
Обиколки няма в периода демеври - март месец.

Входни билети няма, но може да направите дарение.

Туристически информационен център - гр. Белица:
ул. "Георги Андрейчин" 8
Тел.: 07444 2815; 0889 211 567;

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

Маршрути

Паркът се намира на 180 км от София и на 12 км северн от Белица (има указателни информационни табели).

Паркинг

Разполага с паркинг.