otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Паркалис "Св. Петка" - Чавдар

Параклисът "Св. Петка" край с. Чавдар, Софийска област, е издигнат върху едноименния хълм край селото, където има предание, гласящо че тленните останки на светицата са пренущували там при пренасянето им в гр. Търново по изричното нареждане на цар Иван Асен Втори (30-те години на 13. век). Светицата се смята за закрилница на село Чавдар.

Параклисът е построен под формата на осмоъгълник и след всеки втори ъгъл се извисяват големи прозорци, откриващи природните картини навън. Помещението вътре в храма е изключително светло и просторно.

Не далече от параклиса е направен специален кът за „народни“ веселия и празненства – има трапезария с навес, покрита сцена, барбекю, чешма с прясна студена вода и дансинг за танцуване. Организират се най-различни мероприятия, лични и обществени празници, които оживяват пространството с музика и веселие.

ЗА ЧАВДАР

Село Чавдар се намира в Софийска област в Златишко-Пирдопската котловина със средна надморска височина 570 м., като на север граничи със Стара планина, а на юг навлиза в Средна гора. Разположено е на 3 км. южно от Главен път 1-6 (София - Бургас), осигуряващ пряк достъп до столицата и други региони. Община Чавдар е една от най-малките общини в България. Землището на с. Чавдар е 69 500 дка, от които 50 850 дка са горски фонд.

Името си Коланларе селото носи до 1899 г., когато при управлението на кабинета на Либералната партия населението му приема то да се казва Радославово, на името на водача на партията - д-р Васил Радославов, който през годините заема различни политически постове, включително и този на министър-председател. Легендата разказва, че когато Радославов е посетил селото, поседнал край река Тополница и почуквайки с бастунче по речните камъни, възкликнал : "Ако има рай на Земята - това е България, ако има рай в България - той се намира тук". Селото е възпято и в народната "Песен - прослава за с. Радославово - Пирдопско". На 05.02.1946 г. Радославово е преименувано на Чавдар, което име носи и до днес. С указ на президента № 250 от 15.08.1991 г. село Чавдар става самостоятелна община.

Рейтинг

Информация

уеб сайт: chavdar.eu

 

Екстри

  • Food

  • Parking

  • Drinks

Маршрути

с Чавдар - на 1,5 км. от общината
~ 70 км от София

Паркинг

Малко преди параклиса.