otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Перперикон

Перперикон е археологически комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години през каменната ера, паметници от античността и средновековна крепост. При траките, Перперек е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, византийци и българи. Унищожен е от османските турци в XIV в.

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали. Самият Перперикон се извисява на скален връх с кота 470 м. В подножието му се намира с. Горна крепост. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина с дължина около 10 км и широчина 3-4 км. Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чиито естествен център се явява Перперикон.

Перперек е обитаван от каменната ера преди 8000 г. и достига разцвета си през римската епоха.

През къснобронзовата и ранножелязната епоха мощното развитие на култовите съоръжения на хълма създават грандиозно светилище. Счита се, че това е светилището на бог Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите. Светилището е търсено от цяло столетие. То, заедно с това на Аполон в Делфи, са двата най-значими оракула в древността. Според древни легенди, в прорицалищата, върху специален олтар са извършвани винено-огнени обреди и според височината на пламъците се съдело за силата на предсказанието.

Разкопките на обекта започват през 2000 г. и са съпроводени от много спорни моменти касаещи археологическото проучване, консервацията, опазването и експонирането на обекта.

В навечерието на 22 юни се провежда местен фестивал "Перперикон".
Перперикон е включен в "100-те национални туристически обекта" под №25, заедно с Регионалния исторически музей и останките от средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча".

Рейтинг

Уебсайт

http://www.perperikon.bg

Цена

-възрастни – 3 лв.
-учащи и пенсионери – 1 лв.
-деца и хора с увреждания – безплатно
Беседа на български език – 30 лв.

Работно време

Май – октомври: 7:30-20:00 ч.
През останалите месеци на обекта няма екскурзоводи и не се предлагат беседи.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

По пътя Пловдив-Асеновград-Кърджали, последното село преди Кърджали е Черноочене и има указателни табели. По асфалтов път се стига до подножието на Перперикон. От Кърджали също има указателни табели към археологическия комплекс.

Паркинг

В подножието на хълма има изграден паркинг, а таксата му е 1 лв.