otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Бонинска дупка"

Бонинска пещера (наричана още Бонинска дупка) е разположена на около 2,5 километра югоизточно от село Крушуна. В нея се намира най-голямото подводно езеро в България.

Пещерата е двуетажна а входът е с размери 7.5 х 3.8м. Първия етаж е хоризонтална галерия с обща дължина 280м. През летния сезон обикновено тя е суха но има години когато е изпълнена с вода почти до входа. Подът е глинест, на места покрит с чакъл и гравитачен материал. Следват две зали със сух и покрит с глина под. На около 25м от тях езеро с размери 15м дължина, 10 ширина и максимална дълбочина от 4м. Езерото се преминава с лодка.

Пещерата е пригодена за посещения, но е подходяща само за добре екипирани и добре подготвени физически туристи. Общата дължина на пещерата е 4,5 километра а по време на прехода се налага пълзене, качване по въжена стълба, обезопасяване с въже и др., след което следва пътуване с лодка сред удивително красиви форми и образувания.

Турът в Бонинската пещера трае от 6 до 8 часа, като една група се състои от 6 до 8 души.

Рейтинг

Информация

Пещерата е пригодена за посещения, но е подходяща само за добре екипирани и добре подготвени физически туристи. 

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

Маршрути

Пещерата се намира с местността Маарата, след село Крушуна, на 34 км. североизточно от град Ловеч и на 8 км. от гр.Летница. До пещерата води коларски път, който е в добро състояние. С автомобил стигате до фургон, използван от ловци.

Ако се гледа към входа за заграденото място около фургона на ловджиите (т.е. към табелата "ЛРД с. Крушуна") трябва да се тръгне вдясно през гората, над сухото дере и след пет минути да се слезе в дерето на входа на пещерата.