otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Духлата"

Духлата  (наричана още Боснешката пещера) е най-дългата пещера в България - с дължина 17 600 m и с дълбочина 53 m. Според друг източник, тя е с дължина 18 200 m и дълбочина 53 m. Представлява сложна многоетажна, лабиринтна система, разположена на 6 етажа. Името ѝ е свързано със звука, който вятърът издава при преминаването си през входа на пещерата. Духлата е една от най-сложните пещерни системи в България и е създадена от подземните течения на река Струма. Тя представлява лабиринт от тунели, галерии, подземни езера, водопади и синтрови образувания.

В пещерата са установени 22 вида пещерни животни, сред които 6 вида прилепи. В пещерата има голямо разнообразие от пещерни образувания. Духлата е добре проучена и картирана, изключително природно богатство, а тръпката да покориш най-голямата българска пещера е несравнимо екстремно приключение, което привлича все повече и повече ентусиасти. Красотата на Духлата е обусловена и от великолепните пещерни образувания, които допълват вълнуващата картина на подземния ѝ свят. Има множество красиви синтрови езера по цялото ѝ протежение.

Обявена е за природна забележителност през 1962 г.

За да се предотврати разрушаването на редките и крехки образувания, входът на пещерата е затворен.

Рейтинг

Информация

Пещерата няма работно време и е с ограничен достъп. В нея влизат само подготвени пещерняци. Влизането без разрешение се счита за нарушаване на наредбата на Областния управител на Перник.

 

Допълнителни източници

Българска федерация по спелеология
Град София, бул. „Васил Левски” № 75

Телефон:
+359 2 9878812
+359 2 9300650

e-mail: bfs@speleo-bg.com
Website: www.speleo-bg.com

Екстри

  • Parking

Маршрути

Входа за пещерата е точно до пътя (между Боснек и Чуйпетлово).

Паркинг

Можете да паркирате встрани от пътя.