otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Дяволско гърло"

"Дяволското гърло" е пропастна пещера в Триградското ждрело в Родопите. Формирана е вследствие на пропадането на земните пластове. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския п-ов. Пещерата не блести с изящни образувания, но привлича много туристи с тайнствения си подземен свят. И до днес тя не е добре проучена. Името си дължи на единия вход, който наподобяващ дяволска глава, в чието гърло бушува ревящ водопад, подхранва човешкото въображение от дълбока древност и поражда множество легенди.

Най-известната е, че именно тук Орфей се е спуснал в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика и да я върне към живота, след ухапване от отровна змия. След като видял колко страда Орфей, Хадес обещал да му я върне при едно условие - да не се обръща назад докато преминават през тунелите към повърхността. Потеглили, но съмнение подгонило Орфей... не успял да се стърпи и се обърнал. Така митичният певец никога не напуснал подземния свят, заедно  с възлюбената си.

Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина - така се е образувала огромната зала, наречена "Бучащата зала". Тя е с дължина 110 м, ширина  - 40 м и височина до 35 м. Това е най-голямата зала в българските пещери след входната зала на Деветашката пещера. Тук зимува най-голямата колония в България и на Балканите от Дългокрил прилеп. Пещерата е включена в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №88, заедно с Триградското ждрело.

"Дволското гърло" е електрифицирана и обезопасена за посещения пещера. Температурата вътре е постоянна около 8°C. Туристическият маршрут започва с изкуствена галерия с дължина 150 м и се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад през стария вход до повърхността. Някъде около входа на Дяволското гърло, подземните водите се губят в сифон-галерия и отново излизат на повърхността през пещерата.

Хората експериментирали, пускайки предмети през входа и дълго чакали при изхода да видят кога ще излязат предметите. Но те така и не се показвали. Двама леководолази от Варна намират смъртта си тук, влизайки срещу течението от долния край на пещерата. Оттогава са правени само опити чрез оцветяване на водата от спелеолози. Оцветената вода е излязла при изхода след  повече от час и половина, което кара изследователите да смятат, че водата преминава през изключително дълъг подземен лабиринт в скалата.

За феновете на екстремните изживявания - препоръчваме близкоразположената пещера "Харамийска дупка" където се организира катерене и спускане в 43-метрова пропаст.

Рейтинг

Информация

Пещерата се стопанисва от Туристическо дружество "Орфей-1970" - Девин
Facebook: https://www.facebook.com/Туристическо-дружество-Орфей-Девин-467592103253732/
Тел. 0890 112 483; 0890 222 515;
E-mail: solaris_bg@mail.bg

Работно време на пещерата: 09:00-18:00
Посетителите се пускат през 30 минути.

Входни такси:
възрастни: 4 лв.
деца (7-12 г.): 2 лв.
студенти: 2 лв.
пенсионери: 2 лв.

Деца под 7 г. се допускат безплатно, задължително с придружител и крайна преценка от екскурзовод.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Пещерата се намира на 2 км преди Триград, в Триградското ждрело. До входа на пещерата се стига по тесен асфалтов път.

Единият вариант е да тръгнете от Девин към Доспат и на отбивката до Тешен под остър завой да поемете по разклона за Триград. Другия вариант е от Доспат към Девин, на същата отбивка.

Паркинг

Пред входа има малък безплатен паркинг, но ако е препълнен е възможно паркиране и отстрани на пътя.