otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Голяма Гарваница"

Голяма Гарваница е пропастна пещера, намираща се на километър и половина северозападно от село Горско Сливово, около 300 метра вляво от пътя за село Кърпачево. 

Във пещерата се влиза по здрава метална стълба, по която се слиза на дълбочина около 50 метра. През 2017 от общината покриват целия вход - от първото стъпало до дъното с обезопасителна мрежа като допълнителна мярка против свличащи се камъни. По пътя надолу се минава покрай малка пещерна зала с красиви скални образувания. Галериите на пещерата са изпълнени с наноси от глина и кал, доносени от протичащите при дъждовете води.

Пещерата и регионът са разработени от община Летница като туристическа дестинация. Около внушителният отвор на пещерата е издигната дървена ограда, която следва очертанията по ръба на пропастта, а наоколо са направени кътове за пикник с навеси, маси, пейки и условия за барбекю.

Рейтинг

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

Маршрути

До пещерата се стига, като от село Горско Сливово се насочите към кариерата за варовик (има указателни табели). Около нея пещерата създадени места за почивка и отдих.