otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Харамийска дупка"

Харамийската пещера се намира в Триградското ждрело в планината Родопите, близо до известната пещера Дяволското гърло. Тя е един от обектите за екстремен туризъм – посещение на необлагородена пропастна пещера. Пещерата има два входа – по-точно вход и изход - две различни пещери, които са обединени от пропаст.

Входът е труднодостъпен – достига се след изкачване на 20-метрова отвесна стена. Следва наклонен възходящ участък, обезопасен с метално въже. В пещерата са открити останки от първобитни хора – техни макети, разположени в естествено осветената привходна част, са една от атракциите в Харамийската пещера. Вътрешната част не е оборудвана със светлини – влиза се със собствено осветление и защитно облеко. Във вътрешността на пещерата има няколко малки зали. Входът на една от тях е много тесен – преминава се пълзешком. Следва най-интересната и вълнуваща част на пещерата – спускане в 43-метровата пропаст към огромна зала, дъното на която е покрито с каменни блокове. Тази зала е естествено осветена от втория вход на пещерата, който всъщност е „изходът”. За преодоляването на този участък е необходимо пълно доверие към инструкторите и екипировката. 

От „изхода” друга пътечка с панорамна гледка към Родопите отвежда обратно до паркинга при Дяволското гърло. 
Харамийската пещера дава възможност на всеки желаещ да се докосне до истинско екстремно преживяване.

Пещерата е достъпна само с подходящ инвентар и използване на алпийска и спелеоложка техника. Затова при посещението й се изискват малко смелост, малко сила и много ентусиазъм. 

Рейтинг

Информация

Влизането в Харамийска пещера става след предварително записване.

Телефон

Повече информация можете да получите от планинските водачи:
Емил Бразгов – 0888 314 658
Младен Хаджийски – 0899 982 511

Цена

30 лв.

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

Маршрути

До входа на пещерата води пътечка, започваща от паркинга при Дяволското гърло – 10 минути изкачване през борова гора.