otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Леденика"

Леденика е разположена на територията на Врачанския Балкан на 830 м. надм. в., в Северозападно-Стрешерския дял на Врачанската планина. Името ѝ идва ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват в нея през зимата в близо до входа.

Температурата в пещерата варира между –7°С и 15°С в преддверието и до 8°С във вътрешността. Овчарите са я използвали за съхранение на млякото. Влажността на въздуха е 92%. Има множество галерии и интересни карстови форми — сталактити, сталагмити и сталактони, формирани в продължение на хиляди години.

Леденика е дълга около 320 м и има десет зали. "Преддверието" е първата зала и е най-ниската част на пещерата и в нея се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 м. Следват няколко метра, през които човек трябва да се движи ниско наведен — проходът "Плъзнята". Той води до "Малката зала", която има почти кръгла форма. След още едно стеснение, през пещерния коридор "Комата", се достига "Концертната зала", богата на всякакви образувания, от които някои и кръстени -  Крокодила, Главата на великана, Сокола, Дядо Коледа, Къщичката на баба Яга и много други. Под нея се намира още една – "Хладилника". В минали времена хората са я ползвали за съхраняване на бубено семе. Отклонявайки се вдясно от "Концертната зала", се стига до малко синтрово езерце, за което има поверие, че изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него. През мостове и пропасти се стига до "Бялата зала". Най-високата точка в Леденика се нарича "Седмото небе". Пещерата е най-атрактивна за разглеждане през зимата и пролетта. Лятно време районът на пещерата също е много приятен и осеян с много екопътеки.

Пещера Леденика е само една от над стотиците пещери, убежища на прилепи, известни във Врачанския Балкан. Поради ниската температура, тя се използва предимно за зимуване. Освен прилепите, пещерата е обитавана от още близо 50 животински вида, сред които и насекомото наречено Светломразец, което така се е адаптирало към живот в тотален мрак, че ако излезе на светло - умира.

През 1960 г. пещера Леденика е обявена за природна забележителност, вписана в Списъка на зашитените територии и зони в България. На следващата година е благоустроена за туристи, включена е и в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №16, заедно с Регионалния исторически музей на гр. Враца.

Развлекателен парк "Леденика” се намира непосредствено до пещерата и включва посетителски център с експозиции и 5D-кино, въжена градина, стена за катерене, амфитеатър и тематичен приказен парк.

В близост се намира и хижа "Леденика".

Рейтинг

Информация

Тел. 092 623 553

Работно време:

  • от 1 юни до 30 септември - всеки ден 09:00-18:00 ч.
  • от 1 октомври до 31 май - всеки ден 09:00-17:00 ч.

Влиза се на всеки кръгъл час, последните посетители се допускат 1 час преди края на работното време.

Входни такси:
за пенсионери и ученици - 4 лв.
за възрастни - 6 лв.
За групи от над 10 дупи - входната такса се намаля с по 1 лв.
В цената е включена и беседа, която се води на български или английски език.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Пещерата "Леденика" се намира на около 16 км от гр. Враца. В целия град има табели, насочващи за пътя към пещерата. Пътят е асфалтиран, но е планински и има много завои.

Паркинг

Има изграден паркинг.