otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Моровица"

Моровица е името на пещера в Стара планина, България. Намира се близо до село Гложене, недалеч от град Тетевен. Тя е сред големите български пещери. Общата дължина на пещерата е 3250 m, а дълбочината ѝ е 150 m. В нея са открити предмети, които са останали от първобитните хора. Находките се съхраняват в историческия музей в Тетевен. Експонати може да бъдат разгледани и в музея на близкия Гложенски манастир. Названието на пещера Моровица идва от стара легенда, според която подземните дебри били обитавани от зъл дух, който морял влезлите във вътрешността на пещерата хора.

Преди повече от 100 години в предверието и бил намерен зъб от пещерна мечка, което дало началото на поредица от сондажи, благодарение на които били открити глинени съдове, оръдия от кремък, кости и рога. Оценявайки ценността на намереното за историческата наука, продължило по-нататъшно изследване на пещера Моровица. Намерените находки показват, че освен през късния палеолит пещерата е била обитавана и през неолита (новокаменната епоха) и през енеолита (каменно – медната епоха). Днес пещерата е обитавана от много от видовете прилепи, характерни за страната ни.

Първите около 320 метра от пещерата са достъпни за туристи, с повишено внимание. Пещерата е двуетажна - 57 метрова пропаст, разделена на 2 отвеса води до втория етаж.

Рейтинг

Екстри

  • Velo Parking

Маршрути

До пещерата може да се стигне по две екопътеки  – от село Гложене и от Гложенския манастир. И двете пътеки са добре маркирани, а разстоянието се изминава за около 45 мин. пеша.

Преходът до нея е труден в последните 200-300 метра и входът ѝ е трудно откриваем.