otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Проходна"

"Проходна" или "Божиите очи" е една от най-известните и леснодостъпни пещери в карстовия район край с. Карлуково, община Луковит. Представлява естествен скален мост с дължина 262 м. и има голям и малък вход. От малкия вход с височина 35 м. тръгва пътечка, минаваща през цялата пещера и излиза на големия вход - най-големият пещерен свод в България - висок 45 м.

Пещерата е естествено осветена, тъй като в средната ѝ зала, вследствие от ерозията таванът е прояден от просмукващите се води, образувайки феномена "Окната“ или "Очите на Бога“. Ефектът при дъждовно време е неописуем - сякаш от тях се стичат сълзи. Изправен пред този феномен, няма как човек да не изпита вълнение и чувство на страхопочитание - чувството за мистерия не няма как да ви подмине.

През 1962 г. е обявена за природна забележителност. В пещерата са снимани няколко български и чуждестранни филма, най-известният от които - "Време разделно" (1987 г.). Проходна е може би единствената пещера, където се правят бънджи скокове. Практикува се и скално катерене, сплеология, водни пътешествия в околностите на река Искър. Наблизо се намира и средновековна скална църква "Св. Марина" и Карлуковския манастир. До Луковит пък се намира геопарк "Искър-Панега".

Проходна и Пещерният дом до с. Карлуково са част от "100-те национални туристически обекта" под №30а. За разходка до там не ви е необходим водач, а пещерата е достъпна през цялата година. Зимно време трябва да сте внимателни заради образуващите се от тавана големи ледени висулки.

Рейтинг

Информация

Национален пещерен дом “Петър Трантеев”.
Тел.: 06987 3726

Предлага и нощувки, с предварителна заявка.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

От Националния пещерен дом “Петър Трантеев” в Карлуково до Проходна има пътечка, която води до големия вход. До Карлуково може да се стигне като от международния път София - Плевен, при с. Румянцево, което е след Златна панега, се свие вляво и се кара 8 км. Без да влизате в селото следвате пътя за Луковит и 1 км след селото е отклонението за Пещерния дом. След разходката може от дома да поемете в посока към Луковит, също на 8 км за да се върнете на международния път. София е на около 110 км, а Плевен на 50 км.

Паркинг

Около пътя след с. Карлуково, както и на Пещерния дом.