otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Снежанка"

Неслучайно "Снежанка" се нарича "Перлата на Родопите" - това е една от най-красивите пещери в България, а в своите само 145 метра дължина тя е събрала всички форми на пещерни образувания. 

Името си носи от снежнобелите наслаги, образували се милиони години и застинали в причудливи форми – „Делфинчето”, „Каракачанката”, „Статуята на свободата”, „Джуджета”, „Папагалче”, както и едноименната „Снежанка” - сталагмит с формата на девойка, чакаща своя принц. Пещерата се състои от няколко красиви зали: „Залата на виметата“, „Голямата зала“, „Музикалната зала“, които са свързани със Срутището, над което минава мост.

В пещерата живеят 4 вида прилепи. Част от тях могат да се видят в осветените части, достъпни за туристи. Безпокойството им не е желателно. До пещерата се стига чрез кратък преход от половин час, като по пътя нагоре към стръмния баир има закачени весели мотивационни табели.

Пещерата е благоустроена и електрифицирана. Снимането вътре е забранено и има 24-часово видеонаблюдение.

Намерените в нея артефакти сочат, че около 600 г.пр.н.е. е била обитавана от древните траки. По-късно е забравена, за да бъде открита отново през 1961 година от туристи. Включена е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №37.

Рейтинг

Информация

 

 

Телефон

Туристическо дружество "Купена”:

Телефон: +359 896 715972

Адрес

Туристическо дружество "Купена”:
град Пещера, ул. “Иван Попов” № 16

Цена

Входна такса - 4 лв.
за учащи – 3 лв.

Екскурзоводската беседа е включена в цената; 
Групи се сформират на всеки час;

Работно време

Работно време:
1 април – 30 септември:
всеки ден от 09:30 до 17:15 ч.
1 октомври – 31 март: 
всеки ден от 09:30 до 16 ч.

Екстри

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Намира се на 5 км от гр. Пещера. След отклонението от главния път от град Пещера към град Батак, има около 2 км тесен асфалтиран път, по който трудно се разминават два автомобила.

Паркинг

По асфалтирания път се стига до паркинг, където може да оставите автомобила си.