otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Ухловица"

„Ухловица“ е името на пещера в местността Сините вирове, край село Ухловица в община Смолян в Родопите.

Ухловица се намира на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10° – 11° С. Дължината й е 460 метра, като само 330 метра от тях са пригодени за посещения.  

Пещерата е една от най-старите в региона. Открита е през 1967 г. Името й произлиза от думата „Улулица” – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата.

Със своите красиви образувания Ухловица често е сравнявана с подземен дворец. Окичена е с много красиви образувания, изваяни от водата и от въздушните течения – дендрити, оприличавани на корали и дървета, по-редките хеликтити, които приличат на малки каменни слънца, типичните за всяка пещера сталактити, сталагмити и каменни водопади.

Пещерата е на няколко етажа. В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Тази галерия е най-красивата част на пещерата.

Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло. 

Пещера "Ухловица" дава убежище на 8 вида прилепи, които обитават пещерата през различните сезон.

Пещерата е в списъка на "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №84.

Рейтинг

Информация

В пещерата се влиза само с екскурзовод.

Телефон

0889 121 014

Адрес

над с. Могилица

Цена

При група под 5 човека се заплаща обща цена от 20 лв.

Входни такси:
4 лв. за възрастни
2 лв. за деца.

Цената на беседата е включена в цената на билета и е само на български.

Работно време

Пещерата е отворена за посещения от сряда до неделя във времето от 10:00 до 16:00 часа, с групи на всеки кръгъл час. Почивните дни са понеделник и вторник. През летния сезон работи без почивка.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Намира се на 3 км североизточно от село Могилица, на около 30 км югозападно от Смолян и на 37 км от курорта Пампорово. Пещерата е разположена в местността Сините вирове в Родопите, недалеч от границата с Гърция.

Паркинг

Ако сте с автомобил, може да го оставите на изградения за целта паркинг в подножието на възвишението, а после да поемете по алеята и да изкачите стръмния склон, за да стигнете до входа на пещерата.