otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Венеца"

От 2015 г. още една пещера в България е отворена за посетители. Това е "Венеца" край видинското село Орешец. Намира се на 347 м. надм. в. Пещерата е смятана за най-красивата в страната заради цветните си сталактити и е включена в културно-историческия маршрут "Богатствата на Северозапада". Обновена и достъпна за всички е благодарение и на реализирания европейски проект "Чудните пещери", финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество.

Пещерата "Венеца" се намира в преустановила дейността си кариера. Разкрита е през 1970 г. при взривни дейности на кариерата, проучена е и картирана през следващата година от пещерен клуб "Бел прилеп" при туристическо дружество "Белоградчишки скали". Пещерата има коридори с дължина около 200 метра и 5 зали. Направено е и художествено осветление, което подсилва още повече ефекта и красотата на цветните образувания.

Денивелацията й е 26 метра. Пещерата е удобна за посещения, но само с придружители от пещерния клуб. За да предпазят природния феномен от вандалски прояви, пещерняците са циментирали общопознатите входове.

Рейтинг

Информация

Facebook: https://www.facebook.com/venetsa/
Тел.  0884 572 372

Входни такси:
възрастни - 5 лв.
пенсионери - 2 лв.
ученици - 1 лв.

Цената за беседа от екскурзовод - 5 лв. 

Слизането в пещерата е задължително с каски поради екстремността и тесния и стръмен вход.

Забранено е снимането със светкавици, защото увреждат и нарушават цялостта на цветните калцидни образувания и ледени кристали.

Екстри

  • WC

  • Parking

Маршрути

Между градовете Монтана и Видин се поема по отклонението за град Белоградчик, до десетина километра е и отклонението вдясно към село Орешец. 

Пещера "Венеца" се намира в местността Краище, на около 3 км. от Гара Орешец, и на 1 км югозападно от нефункциониращото вече село.

Паркинг

Има паркинг.