otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Зиданка"

"Зиданка" е малка пещера, с дължина от 400 метра, която се намира в непосредствена близост до входа на "Темната дупка" (вляво) и се разглежда от някои пещерняци като нейна галерия. Интересна забележителност е пещерата е Бисерната зала, която съдържа 3 вида пещерни бисери в едно и също синтрово езеро.

Наречена Зиданка заради напуканите й от мразовитото изветряване стени, сякаш зидани от отделни камъни. Пещерата е средна по големина хоризонтална брахиклазна низходяща пещера с два входа. Влиза се в нея откъм Задънен дол, преобладават теснини, и когато пещерата стане просторна, се открива кръглият й отвор към р.Искър. Дълга е около 400 м, с централна ос 302 м. От тавана й капе вода. Подът е застлан с глина и ръбест чакъл. По свода и по стените се забелязват кварцови образования. Обитавана е от прилепи и друга пещерна фауна. Пещерата е отдавна известна. Изследвана е през 1948 г. и е достъпна за добре екипирани туристи пещерняци.

Както споменахме - в непосредствена близост се намира входът на "Темната дупка", а нагоре по пътека се стига до Алпийската поляна, от която има път и за Ръжишка пещера.

Рейтинг

Информация

Посещенията в нея стават с добра екипировка и препоръчително е да са групови и с опитни водачи.

Адрес

Лакатнишки скали

Екстри

  • Parking

Маршрути

До крайпътно заведение се намира карстовият извор Житолюб. Вляво и нагоре тръгва пътечка, която постепенно се изкачва нагоре. Първото отклонение вдясно е за Темната дупка и Зиданка.