otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещерата на Св. Иван Рилски - с. Гърбино

Село Гърбино се намира в планински район, североизточно от гр. Кюстендил, на около 300 метра над река Струма, от лявата страна на Земенския пролом.

В местността "Светата вода", на около 3,5 км северно от селото (около един час път), се намира голяма скала с пещера, в която според преданията е живял св. Иван Рилски. До нея води стар римски път - обраснал, но запазен.

Това е първата пещера, която обитава Св. Иван Рилски, след като напуска родното си село Скрино. Прогонен е и от тук, както от родното си село. След това светецът отива в Рила.

Самата пещера представлява скална ниша с максимална ширина до 11 м. Точно срещу входа ѝ е поставен кръст, изработен от светъл бигор, а в стената зад него, в естествени дълбоки ниши има икони на Св.Иван Рилски, където се палят и свещи.

В наклонената част на пещерата са открити рисунки и надпис. Рисунките представляват изображения на три животонски фигури, наподобаващи коне. Надписът не може да бъде разчетен изцяло. Според едно тълкуване той гласи: "Свети Отче, моли се",а според друго - "Отче Йоане, помози и спаси". Датиран от XIII-XV в., но е възможно да е и по-ранен.

По северната стена на нишата се стича вода, събирана в кладенче и се смята, че е с лековита сила. До тук се организират поклоннически туристически походи в дните, посветени на Св. Иван Рилски.

Рейтинг

Екстри

Маршрути

От град Кюстендил можете да стигнете до село Гърбино, през Щишковци и Раждавица. Нататък се продължава пеша по каменисти пътеки - до река Шегава-кота. Пътят за пещерата трудно се намира и задължително трябва попитате някой местен.