otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещерата на Св. Иван Рилски - с. Скрино

Св. Иван Рилски е най-известният български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ. Предполага се, че е роден около 876 г. в село Скрино на 36 км от Кюстендил.

Първата обител на Св. Иван Рилски е малка пещера, на около половин километър над днешния Руенски манастир. Местните жители обаче го изгонили оттук, а той поел покрай р. Струма и се заселил в друга пещера, в близост до с. Гърбино. Съдвата му там не е по-различна и едва тогава поема към Рила, където се намира друга обитавана от него пещера, близо до мястото, което се смята за първоначалния му гроб.

От самата пещера до с. Скрино е останала съвсем малка част, но въпреки това тя е изключително интересен туристически обект. На 19-ти октомври - Деня на светеца, се организира събор и поход до нея.

Недалеч от пещерата тръгва пътека за аязмото, смята се, че водата от чешмата е лековита за очни заболявания. Има и друга пътека водеща до огромен кръст на върха на отвесни скали, от които се разкрива панорамна гледка.

Рейтинг

Екстри

Маршрути

До скалния отвор около село Скрино се стига по пътека, която тръгва от Руенския манастир и е означена с табели.