otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пиркова кула - гр. Кюстендил

Средновековната отбранителна кула в град Кюстендил, позната под името "Пиркова", се намира в централната част на града до римските терми. Названието "Пиркова" произхожда от гръцката дума - "пиргос", което означава кула.

Кулата има почти квадратна форма височина 15м. Състои се от приземие и 3 етажа, от които третият се разделя в едната си половина на два полуетажа. Точна датировка на тази кула не е направена. В научната литература тя се отнася във времето между края на XIV и първата четвърта на ХV в. Пиркова кула е свидетелство за архитектурната и строителна техника на укрепителната система на средновековния Велбъжд.

Приземието е служело за склад. На първия етаж са разположени засводен вход от север, каменно огнище за отопление на южната стена и две бойници. Вторият етаж е организиран за продължително обитаване с огнище, ниша, 3 вертикални и 2 кръгли бойници, и галерия с ниша за хигиенни нужди. Третият етаж е осигурявал кръговата отбрана. През късното средновековие е превърната в склад за оръжие.

Кулата е реставрирана неколкократно, като последната реставрация е от 2009г. Обявена е за Архитектурен паметник на културата и е достъпна за посещения. Обслужва се от екскурзовода в намиращата се в съседство изложбена зала на джамия "Ахмед бей". 

Рейтинг

Информация

Телефон за контакти: 078 550 124

Екстри

  • Parking

Маршрути

Намира се на ул. "Проф. Кирил Цонев" 7

Паркинг

Паркиране е възможно на самата улица.