otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Плаковски манастир "Св. Пророк Илия"

Плаковският манастир "Св. Пророк Илия" е основан по времето на цар Иван Асен II, като първоначално се е намирал на няколко километра от днешната обител, където все още може да се види малка старинна църква. На сегашното си място манастира е издигнат през втората половина на 13в., и както повечето манастири около Велико Търново е разрушен по време на османското нашествие.

През 1450г. Плаковският манастир е възстановен, като впоследствие неколкократно е опожаряван и разграбван. През 1794г. Неофит Бозвели е посетил на два пъти манастира и обмислял заедно с монасите как да се подготвят и разпращат из страната учители и свещеници, които да служат на български език. Възстановяването на Плакивския манастир започнало през 1845г. по времето на йеромонах Софроний. Старата църква била съборена и на нейното място бил построен сегашния манастирски храм "Св. Илия".

През 1949г. пожар, изпепелява голяма част от жилищните сгради в Плаковския манастир.

Понастоящем Плаковският манастир е постоянно действащ. Сегашния си вид манастира придобива след 1845г., когато е построена манастирската църква, жилищните сгради и кулата-камбанария.

Рейтинг

Информация

Храна и спане в Плаковският манастир не се предлагат

Телефон

отец Пимен: 0894 995 380

Работно време

Понеделник-Неделя:

07:00-19:00 ч.

Екстри

  • Parking

Маршрути

Плаковският манастир се намира в северното подножие на Еленските височини от Средния Предбалкан близо до с. Плаково, на около 14 км. от Велико Търново.

Пътят за Плаковския манастир е на юг от Търново и се отклонява при гр. Килифарево – на 5 км. оттам се намира с. Плаково, а след още 2 - и самия манастир.