otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Плаж Болата

Болата е малък, уединен и поразително красив залив на Българското Черноморие. Заливът се намира в близост до нос Калиакра, съвсем близо до с.Българево и на около 13 км от гр. Каварна.
За да стигнете до Болата трябва да се спуснете по криволичещ асфалтиран път след с.Булгарево като имате предвид, че пътят е доста тесен за две коли. За да се насладите на прекрасния изглед към цялата клисура е необходимо да изкачите стръмна пътека на север до върха на скалната стена. Само оттук може да се види изцяло нос Калиакра.
Тъй като водата е чиста, мястото – спокойно, а напливът на хора не е голям, в залива се срещат и много видове риби. В близост се намират доста скални и подводни пещери, където са открити останки от стари селища и свидетелства за живот, датиращ четиристотин години преди Христа.
Плажът е чист и приятен, водата е плитка, бистра и прохладна, а червеникавите скали наоколо ще намерите за много интересни. Заливът е отлично място за гмуркане, а благодарение на това, че над езерото минава Виа Понтика — един от основните пътища за миграция на прелетните птици от цяла Европа- тук гнездят и интересни водолюбиви птици -малък гмурец, земеродно рибарче, патици, чапли, потапници, малък воден бик и др.
Заливът Болата е част и от клуба “Най-красивите заливи в света” и единствения резерват в България, който включва в пределите си морска площ.
След като си тръгнете от плажа, не пропускайте да се отбиете в село Българево и да си купите пресни и вкусни пъпеши и дини, откъснати направо от градината!

Рейтинг

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Drinks