otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Плиоценски парк - с. Дорково

През 2013 година в село Дорково врати отваря интересен природо-научен музей, наречен "Плиоценски парк". В него са представени находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността ""Елин кладенец" около селото.

Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 кв.м. площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. В музея могат да се видят много илюстрирани информационни табла - дело на специалисти от Националния природонаучен музей при БАН.

Централно място заема показаният в цял ръст от 3,90 метра най-величествен представител от онова време - мастодонт от рода Аnancus arvernensis.

Природата около Дорково през плиоцена се представя чрез 10-метрова пейзажна диорама „Фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години“. Монтирана е озвучителна техника, чрез която се възпроизвеждат звуците издавани от животните, чийто останки са намерени в палеонтологичното находище.

До плиоценския парк се достига лесно от курортите Велинград и Цигов чарк по асфалтиран път. В близост до музея се намират крепост "Цепина“, и туристически информационен център "Цепина".

Рейтинг

Информация

Website: https://dorkovo.alle.bg/палеонтологично-находище/

Работно време:
10:00-19:00 ч. без почивен ден

Входна такса: 5 лв.
за деца над 3 г. - 3 лв.

Билетът важи и за крепостта "Целина"

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

Село Дорково - Община Ракитово, Област Пазарджик. 

В посока от Пазарджик към Велинград има отбивка вляво на Т-образни кръстовище за Ракитово. Поема се по отбивката и след малко стигате до разклонение на пътя - вляво е пътят за Дорково.

Паркинг

Паркът разполага с асфалтиран паркинг.