otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Покритият мост в Ловеч

Покритият мост в Ловеч е най-известният символ на града и привлича множество туристи. От него може да се порадвате на гледка към река Осъм и града. По него са разположени магазинчета за сувенири, сладкарница и кафене.

Мостът е единственият покрит на Балканския полуостров и свързва  новата част на Ловеч със старата - архитектурно-историческия резерват "Вароша".

Сведения за такъв мост има от историци още в началото на 19 век., н бурните води на Осъм често са го разрушавали. Тъй като такъв мост имал важна търговска и инфраструктурна функция, местното населението на Ловеч се обърнало с молба към местния каймаканин Исмаил да съдейства за възстановяването му.

Задачата е възложена на Никола Фичев, известен повече като Кольо Фичето, който го завършва през 1876 г. С дължина 84 метра, изцяло от дърво (дори и сглобките били с дървени клинове) върху каменни постаменти с различни скулпторни изображения - лъв, двуглав орел, женски бюст и тояга с топуз (днес от тях е запазена само фигурата на лъва). Във вътрешността му от двете страни на улицата били устроени 64 малки занаятчийски и търговски дюкянчета, а целият мост се осветявал от газови фенери.

След като половин век мостът служи вярно на жителоте на Ловеч, изгаря почти до основи в пожар на 3 август 1925 г. На негово място през следващите 5 години бил изграден нов железобетонен покрит мост по проект на архитект Стефан Олеков и инженер Цветков, проектиран като транспортен и пешеходен. Покривът бил от армирано стъкло и осигурявал естествено осветление.

През 1981-1982 г. по проект на архитект Христо Златев и инженер А. Малеев, железобетонният мост е реконструиран като придобива днешния си вид, реплика, която напомня оригинала на Кольо Фичето. Той е изцяло пешеходен и е с дължина 106 м. Отделено е и място за малък музей, в който са изложени оригинални артефакти, останали от моста на великия майстор - Кольо Фичето.

Рейтинг

Информация

Изцяло пешеходен, с магазинчета за сувенири, кафене и сладкарница.

В близост има много хотели, в които може да нощувате и да разгледате за няколко дена района.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks

Маршрути

През моста минава пешеходната уличка "Мостова", която свързва ул. "Търговска" в новата част на града с ул. "Васил Левски" в старата част - Вароша.

Паркинг

Има изградени охраняеми паркинги и от двете страни на моста.