otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Поморийско езеро

Поморийското езеро е крайбрежна лагуна, разположена северно от град Поморие. Езерото е отделено от морето с естествена пясъчна коса и изкуствена дига и само в южната си част има свързващ канал, чрез който се осъществява притока и оттока на морска вода.

Формата на езерото е продълговата, с дължина 6,7 км и ширина 2 км. В южната му част има канал, който го свързва с Черно море.

Климатичните условия са изключително благоприятни - продължително слънцегреене, до 2360 часа годишно, средната юлска температура на въздуха е 23,6°С.

Дъното на езерото е покрито с черна кал, богата на минерали и микроелементи. Именно заради лечебните свойства на лиманната кал, използвана от дълбока древност, Поморие е един от предпочитаните балнео, СПА и уелнес курорти по българското Черноморие. Днес лечебната кал намира приложение за лечение на кожни болести, заболявания на опорно-двигателната система, както и в козметиката и процедурите за разкрасяване.

Северната част на езерото се използва за солодобив – дейност, която има повече от 20 века история в района. Високата соленост е създала уникална среда, към която са се приспособили различни растителни и животински организми, като например солничното раче Artemia и растението солянка (Salicornia europaea).

Над Поморийското езеро преминава вторият по големина миграционен път на птиците в Европа – Via Pontica. Това обуславя голямото разнообразие от птици – общо 269 вида (гнездящи, зимуващи, мигриращи). В района на езерото гнездят 57 вида птици.

Допълнителна информация за езерото може да получите в Посетителския и природозащитен център на Поморийското езеро. Там може да видите и експозиция на факти и фотоси от солената лагуна. В изложбената зала се прожектират и кадри на живо от колония на гривести рибарки в езерото.

От втория етаж на сградата могат да бъдат наблюдавани защитените територии, има възможност за използване на наблюдателни тръби и бинокли. Предлагат се още водачи и беседи.

В района на езерото са обозначени два типа маршрути: орнитологичен за любителите на птиците и ботанически за любителите на растенията. Поставени са информационни табели, карта на езерото и маркирани маршрути.

По маршрутите има различни информационни табели, представящи редки и застрашени видове растения и птици, които могат да бъдат наблюдавани в района на езерото.

Поморийскоро езеро е под №6б в списъка "100-те национални туристически обекта" на българския туристически съюз. В непосредствена близост до езерото се намира Музеят на солта - единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода, също в този списък, под №6a.

Рейтинг

Телефон

Посетителски център: +359 885 108716

Цена

- за възрастни - 2 лв.

- за ученици и деца - 1 лв.

Беседа (български и английски език) на организирано групово посещение - 50 лв.

Водач за района на езерото:
- за 1 час - 20 лв.
- за 1 ден - 80 лв.

Работно време

Посетителски център:
от 9:00 до 19:30 ч.; почивни дни: неделя и понеделник.

Екстри

  • Parking

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта