otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Постоянна иконна изложба "Банска художествена школа"

Изложбата се помещава в най-старата запазена сграда в град Банско, в автентичния ѝ вид, строена през 1749 г. В миналото къщата е изпълнявала функциите на женски метох.

Постоянна иконна изложба е една от най-ярките проявления на българската култура през XVIII-XIX в. Тя е разположена в шест зали. Основоположник на Банската художествена школа е Тома Вишанов-Молера (роден около 1750 г., не е известно кога е починал). Според семейното предание на неговия род, Вишанов учил живопис във Виена и след завръщането си бил наречен с прозвището Молер – от немската дума за художник. Създадената от него школа се развива в областта на монументалната живопис и иконата. Тук могат да се видят оригинални икони и фотокопия на оригинални стенописи, някои от които и от Рилския манастир.

Наследството на Банската школа е в две основни направления — живопис и дърворезба. Нейните представители работят в различни краища на Македония и Света гора. Сред резбарите по-известни са Уста Велян, Христо Гълъбов, Михалко Голев, Димитър Сирлещов и други. Техни произведения са иконостасът в черквата „Света Троица“ и старият иконостас в гробищната черква „Успение Богородично“ в Банско.

Банската живопис обхваща наследство от хиляди икони, изографисани в много църкви и манастири в течение на повече от едно столетие. Тя носи характеристиките на възрожденската живопис с нейното колебание между старите иконографски традиции и стремежа към създаване на нова стилистика.

Постоянната иконна изложба е представена за първи път през 1986 г. Включена е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №1, заедно с Църквата "Света Троица", Веляновата къща, Къюата-музей "Неофит Рилски" и Къщата-музей "Никола Вапцаров, в която се намира и печатът. Всичките са разположени в историческия център на Банско.

Рейтинг

Информация

Телефон (+359) 749 88273

Работно време (понеделник – петък):
09:00-13.00 ч. и 14:00-17:30 ч.
Почивни дни: събота и неделя.

Входни такси: възрастни - 3.00 лв., / учащи - 1.00 лв.
Беседи: на български – 5.00 лв., / на английски – 10.00 лв.
Безплатни посещения: понеделник.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Гр. Банско, ул. „Яне Сандански” № 3
Задният зид се намира на площада, входът към изложбата е в пряката "Яне Сандански".

Паркинг

В околните улици около площада.