otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Природен резерват "Сребърна"

Биосферният резерват край село Сребърна обхваща езерото и териториите край него. Намира се точно по пътя на прелетните птици от Европа към Африка - Via Pontica.

Има няколко легенди за произхода на името на резервата. Едната е за кан Сребрун, който загива по тези места в неравен бой с печенегите. Втората легенда разказва за заровена лодка, пълна със сребро, по бреговете на блатото. Третата легенда, която е най - правдоподобна, гласи, че името идва от вълшебната картина, наблюдавана вечерно време при пълнолуние. Когато луната е високо, нейното отражение създава илюзията за разтопено сребро.

Сребърна е сладководно езеро, разположено край река Дунав.  Дълбочината му варира от 1 до 3 метра, а площта му е 2 - 2,5 кв. км. и често се заблатява, като тръстиката заема голяма част от площта му. През 1942 година езерото е обявено за развъдник на водоплаващи птици, а през 1948 година е получило статут на птичи резерват. Едни от най-интересните видове, които обитават езерото, са къдроглавият пеликан (Pelecanus crispus), малка белочела гъска (Anser erythropus), патици (Anatidae), мустакат синигер (Panurus biarmicus), голяма бяла чапла (Ardea alba), ням лебед (Cygnus olor), малък корморан (Phalacrocorax pygmeus) и други.

Заради редките и изчезващи видове птици през 1983 г. езерото Сребърна е включено в списъка на обектите от световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО. Целта е да се запази уникалното биологично разнообразие, с което езерото е известно сред българската и европейска научна общност още от началото на ХХ век. Резерватът е част от списъка на "100-те национални туристически обекта" на Българския Туристически Съюз, с печат №52.

Освен птиците, тук се срещат и 41 вида бозайници, 11 вида влечуги, 10 вида земноводни и 24 вида риби. От 139 вида висши растения, 11 са редки или застрашени от изчезване извън територията на Сребърна. Природонаучният музей при биосферен резерват "Сребърна" притежава експозиция от препарирани обитатели на резервата. От музея могат да се наблюдават птиците в резервата. Поставена е видеокамера в сърцето на блатото, където гнездят пеликаните, и чрез видеовръзка картината и звуците се предават на екран в музея. Около резервата е направена екопътека, като на известно разстояние по нея са построени беседки за отмора и наблюдателни площадки, откъдето могат да се наблюдават птиците.

Рейтинг

Информация

Природен резерват "Сребърна":
Website: http://srebarnalake.com
Тел. 08677/ 25 30 - Администрация ПР "Сребърна"
Тел. 08677/ 24 69; 0889/284181 - Природонаучен музей "Сребърна"

РИОСВ-Русе:
Website: www.riosv-ruse.org

Работно време на Природонаучен музей "Сребърна":
01 април - 30 септември: 08:00-18:00 ч.
Всеки четвъртък - безплатен ден
01 октомври - 30 март: 08:00-16:00 ч.
Почивни дни - събота и неделя
Музеят работи на всички национални празници

Входна такса за Природонаучен музей "Сребърна":
възрастни - 2 лв
деца и учащи - 1 лв
беседа - 6 лв

Резерватът (езерото, екопътеките и беседките) е без входна такса!

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

До резервата се стига по централния път, водещ от Силистра за Русе, като се следват указателните табели.

Намира се на 16 км от Силистра (и само на 2 км от Дунав), до село Сребърна.

Природонаучен музей "Сребърна", адрес:
с. Сребърна 7587, намира се от задапната страна на езерото.

Паркинг

Може да се паркира пред сградата на Природонаучния музей, има и места за паркиране и в самия резерват.