otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Разбоишки манастир със скална църква

Разбоишкият манастир "Света Троица“, наричан в миналото и Курджиловски, е български действащ манастир. Днес е подчинен на Софийската епархия на Българската православна църква.

Извън сградата на манастира се намира църквата "Въведение Богородично“, която е изградена в скала. Намира се в дефилето на р. Нишава, в непосредствена близост до с. Разбоище, на 545 м. надм. в.

Някои историци датират манастира към XV век, знае се само, че през 1841 г. е обновен основно. В манастира се съхранява старопечатан български миней от 1869 г.

Скалната църква е еднокорабна с полуцилиндрична апсида и малък олтар. Почти всички стенописи са унищожени през 1941 г. при нанасянето на нова хоросанова мазилка. На северния край на западната фасада са изобразени епизоди от "Страшния съд“, датирани от края на XV - началото на XVI век.

Името на манастира идва от много разбойници, преминали през годините от тук. Има свидетелства, че неведнъж тук са намирали подслон Васил Левски и неговият сподвижник Матей Преображенски. В основите на една от сградите е погребан Йовчо Тотьо - роднина на Филип Тотьо и участник в легията на Георги Сава Раковски.

Близо до манастира минава жп-линия, по която се движи товарен влак. Съвсем до манастира, иззад един завой, над релсите клоните на зелените дървета са образували красив естествен тунел. Туристите го споменават като "Тунела на любовта".

Рейтинг

Информация

Разбоишкия манастир не предлага нощувка и храна. Може да напазарувате от магазина в с. Разбоище ако е отворен и да си организирате пикник до манастира или в градината му.

Екстри

  • WC

Маршрути

Манастирът се намира на 11 км от гр. Годеч и на 55 км северозападно от гр. София.

Отбивката за Разбоишкия манастир е на около 2 км след Годеч по пътя за Драгоман. Намира се на едно кръстовище - от лявата страна със изоставен смесен магазин и ниска бяла постройка - тип кръчма. Там има малка дървена табела указваща, че тябва да завиете вдясно за Разбоишкия манастир. Стигайки селотов центъра ще видите магазин - продължавате само направо от него.

Паркинг

Малко след селото има поляна, удобна за паркиране, от която до манастира се стига пеш по обозначени табели. Разстоянието е около малко над километър.