otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Регионален етнографски музей (Куюмджиева къща) - гр. Пловдив

Регионален етнографски музей в Пловдив е вторият по големина, в България, специализиран музей за етнография с утвърдена научно-образователна дейност и притегателен център за културен туризъм. Помещава се в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение, построена през 1847г.
Куюмджиевата къща е част от Архитектурно-археологически резерват „Старинен Пловдив”. Сградата е с внушителни размери: четири етажа, всеки с площ от 570 кв. м., два големи салона, 12 стаи (всички с уникални дърворезбовани тавани) и над 130 прозореца. Акцентът е поставен върху представителния приемен салон (хайет) на втория етаж, издаден дъгообразно под портика към двора. Характерна за него е овалната централна част, завършваща със силно профилиран дъсчен таван, издигнат на висок изписан холкел.

Източната фасада на къщата е „стъпила” върху старата крепостна стена и е неразделна част от ансамбъла на източната градска порта - Хисар капия. В края на XIX век сградата е девически пансион, а по-късно шапкарска фабрика, оцетна фабрика, склад за брашно. През 1930г. е откупена от тютюневия търговец Антонио Коларо. През 1938г. по инициатива на кмета Божидар Здравков Пловдивската община и Министерството на народното просвещение подписват протокол за създаване на Общинска къща-музей, чийто приемник сега е Регионален етнографски музей – Пловдив. От 1943г. къщата-експонат е отворена за посещения. Уникалната сграда днес е национален паметник на културата.

Експозицията представя традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането. В постоянна експозиция земеделието и животновъдството са представени като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти в музея са представени абаджийство, гайтанджийство, грънчарство, медникарство, железарство. Златарска работилница е експонирана с целия си инвентар. Представена е част от колекция накити и църковна утвар, традиционни народни костюми, тъкани, килими, музикални инструменти и обреден реквизит. Представен е и градския бит.

Редица редовни събития се провеждат в Етнографския музей:
- "Нощ на музеите и галериите" е фестивал, в която всички културни институции в града са отворени цяла нощ. Инициативата започва през 2005 година по немски модел.
- "Седмица на занаятите" е седмица, в която в двора на етнографски музей се представят над 40 занаята. Провежда се от 2007 година насам. Участ хора от цял сват, като част от занаятчиите участващи са иконописци, ножари, оръжейници, медникари, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, майсторене на дърворезба, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везба и др
- Международно биенале “Майстори на карикатурата” – Пловдив се провежда от 2006 година насам.
- Денят на майсторите е ден, в който се възпроизвежда ритуала в неговия автентичен вариант, известен от епохата на Възраждането по повод църковният празник Свети Спиридон. На този ден се извършва посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване майсторски свидетелства на новите майстори в музея.
- Международният фестивал на камерната музика ежегодишни концерти на открито, провеждащи се в двора на музея.

Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №41, заедно с Историческия музей и Античният театър.

Рейтинг

Информация

 

 

Телефон

Факс: 032/ 626 328
Телефон: 032/ 625 654

Адрес

гр. Пловдив, ул. “Д-р Стоян Чомаков” №2

Цена

Входни такси:
5 лв. възрастни
1 лв. ученици, студенти, пенсионери.
Беседи - български, английски, руски - 10 лв.

Работно време

Лятно работно време: 09:00-12:30 и 13:30-18:00ч.
Зимно работно време: 09:00-12:30 и 13:30-17:00ч.

Екстри

  • WC

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Улицата е продължение на ул. "Съборна" и може да паркирата на нея и да разгледате пеша Стария град.