otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Регионален исторически музей - гр. Кърджали

Разположен е в старинна триетажна сграда, архитектурен паметник на културата, построена в началото на 1920-те години и първоначално предвидена за мюсолманско духовно училище. В началото на 1980-те сградата е адаптирана за музейни цели по проект на архитект Елена Кондева.

Музеят му фонд съдържа над 45 хиляди експоната, проследяващи живота в Източните Родопи от най-дълбока древност до началото на XX век, събрани в три колекции, тематично обособени в отдели „Археология“, „Природа“, „Етнография“. Простира се на 3 етажа, в 30 експозиционни зали. В чест на 50-годишнината на музея, през 2015 г. отваря врати обновената експозиция "Църковно изкуство" и изложбата "Кърджали - градът". Към РИМ-Кърджали функционира и художествената галерия "Станка Димитрова“, която се помещава в сградата на някогашен конак.

"Археология" представя колекции от керамични съдове и каменни оръдия на труда, сред които особен интерес представляват изработените в халколитното селище при с. Седларе. Стенописите от средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча" също са съхранени и показани тук, а в коридорите могат да се видят най-интересни находки от Перперикон и светилището при с. Татул.

"Етнография" показва богатата и разнообразна традиционна народна култура на населението на Източните Родопи в края на XIX и началото на XX век. Показани са основните поминъци на населението и характерните за региона занаяти.

"Природа" е отдел, отразяващ забележителната природа на Родопите. Хербариумни образци и цветни фотоси-пана показват значимите видове от фауната на района. Геологичната част от експозицията съдържа атрактивни колекции от рудни и нерудни суровини, кристали, полускъпоценни минерали, както и ценни образци от петрографията и палеонтологията на региона.

Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №25, заедно с Перперикон и останките от средновековен манастир "Св. Йоан Предтеча"

Рейтинг

Телефон

0361/635 84

Адрес

Кърджали, ул. "Републиканска" 4

Цена

Безплатен вход:
- на 18 май - Международен ден на музеите
- деца до 7г. и хора с увреждания
- всеки последен вторник на месеца

За актуални входни такси за РИМ, Художествен отдел "Ст. Димитрова", екскурзоводи и др.:
http://www.rim-kardzhali.bg/index.php/contact/mini.html

Работно време

Лятно работно време: без понеделник, вт-пт 09-17; сб-нд 09-17
Зимно работно време: без понеделник и неделя; вт-сб 09-17
Билети на касата се продават до 16:30 в работните дни на музея.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Пред входа на музея има обособени паркоместа, на ул. "Републиканска", както и по околните улици.