otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Регионален исторически музей - гр. Кюстендил

Един от най-старите ни музеи е създаден през 1897 г. Носи името на видния български историк, археолог и фолклорист акад. Йордан Иванов. В резултат на дългогодишни проучвания  и дейност на музея, тук можете да видите изключителни образци на човешката цивилизация от всички исторически епохи. Основните му експозиции са в зала "Асклепий"

Археологическата експозиция включва експонати от целия Кюстендилски регион и дава възможност на посетителя да се информира за културно-историческото развитие на района и да се потопи в многовековните пластове на времето от VII-VI хил. пр.н.е. до XVII век. В раздел “Античност” предримската епоха е илюстрирана с погребален инвентар от тракийски некропол (VII-VI в.пр.н.е.) накити, глинени съдове и предмети от бита. От с. Долна Козница е представен тракийски аристократ в пълно бойно снаряжение. Трако-римска четириколко също привлича посетителите - тя е намерена в с. Радловци и датира от III век.

Средновековният Велбъжд, с неговия териториален обхват е показан с керамични съдове, предмети на въоръжението, сребърни и стъклени накити, оръдия на труда, нагръдни кръстове от X-XI век и др. Сред експонатите са Ръждавишкия сборник от XII век и Ръждавишкото съкровище със сребърни накити.

Много богата е нумизматичната експозиция, представена от сребърни и бронзови монети на македонски царе, от редица антични полиси на Балканите и Мала Азия и монете, сечени в периода на Римската империя. Включена е и нумизматика от Средновековието и Възраждането. Информацията, поднесена от изложените монети, се допълва от показаните карти и снимки, илюстриращи монетната циркулация в района на Кюстендил.

Етнографската изложба се намира в залата на джамия "Ахмед бей". Изложбата включва материали, събирани и съхранявани години наред от две родолюбиви сестри, потомки на стар род от Босилеград – Христина и Мила Милчеви.

Експозицията "Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX и началото на XX век" е разположена в известната като Емфиеджиева къща - на занаятчията Христо Лазов . Тя е архитектурен паметник от Възраждането и показва наредбата на градския дом на по-заможните кюстендилски фамилии.

Експозицията “Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край” е поместена в реставрираната къща-музей на бележития войвода - Ильо Марков.

"Спасяването на българските евреи" е експозиция в къщата-музей на Димитър Пешев, реставрирана по израелски проект. Снимки и вещи разказват за събитията от март 1943 г. и за световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. допринесли за спасяването на евреите в България.

Към музея е изграден детски кът, подходящ за деца между 3 и 12 години. Чрез игри и занимания децата могат да разберат за живота в древността и да се запознаят със историята на земите, където днес е разположен град Кюстендил.

От 2000 г. музеят е преобразуван в Регионален исторически музей, осъщестяващ културно-просветна дейност на територията на областите Кюстендил, Перник и Благоевград. Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №26, заедно с Художествената галерия и средновековната църква "Св. Георги" в града.

Рейтинг

Телефон

РИМ-Кюстендил: 078/550 095; 078/550 098;
Джамия "Ахмед бей": 078/550 124
Емфиеджиева къща: 078/550 129
КМ "Ильо войвода": 078/550 126
КМ "Димитър Пешев": 078/551 811

Адрес

РИМ-Кюстендил, бул. "България" № 55 (зала Асклепий)

Джамия "Ахмед бей", ул. "Стефан Караджа" № 2
Емфиеджиева къща, ул. "Гороцветна" № 24а
Къща-музей "Ильо войвода", ул. "Цар Освободител" № 189
Къща-музей "Димитър Пешев", ул. "Цар Симеон" № 11

Цена

Входни такси:
възрастни - 3 лв.
ученици и пенсионери - 2 лв.
беседа - 6 лв.
Експозициите в къщите-музеи и джамията са със същите входни такси.

Комбиниран билет за посещение и на къщите-музеи:
възрастни - 7 лв.
ученици и пенсионери - 3 лв.

Музеей кът за деца и възрастни (към археологическа експозиция):
едно дете с придружител - 2 лв.
две деца с придружител - 3 лв.
три деца с придружител - 4 лв.
четири и повече деца с придружител - по 1 лв.

Безплатен ден за посещение - четвъртък (не важи за детския кът).

Работно време

Всеки ден
летен период: 09:30-12:00 и 12:30-18:00 ч.
зимен период: 09:30-12:00 и 12:30-17:00 ч.
Експозициите в къщите-музеи са със същото работно време, но с почивни дни.

Джамия "Ахемд бей" почива в неделя и понеделник.
Емфиеджиевата къща почива в събота и неделя.
Къща-музей "Ильо войвода" почива събота и неделя.
Къща-музей "Димитър Пешев" няма почивни дни.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Музеят разполага със паркинг.