otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Регионален исторически музей - гр. Монтана

Музеят в гр. Монтана е създаден през 1951 г. като музей на Септемврийското въстание. По-късно, наред с политическата си ориентация, музеят събира ценни експонати от богатата история на областта и през 1991 г. е преобразуван в исторически музей.

Музеят има следните отдели: „Археология”, „Етнография”, „История на България XIV – XIX век”, „Нова история”, „Най-нова история” и „Недвижими паметници на културата”.

В музея са съхранени находки от най-древната история на града – енеолита. Събрана е богата колекция от оръдия на труда от кремък, камък и кост - кремъчни стъргалки, ножове и върхове на стрели, каменни чукове и брадви, мотики и шила от еленов рог.

От времето на траките, които обитават Монтана до I век сл. Хр., са останали много находки. Изложена е керамика с различни орнаменти, както и тракийско бойно снаряжение от края на късножелязната епоха.

Особено ценен експонат е Якимовското съкровище, открито през 1972 г. Състои се от 4 конични купи, кантарос, 2 масивни гривни с краища змийски глави и 2 апликации. Всички предмети са изработени от сребро. Съкровището е датирано от ІІ-І в. пр. Хр. Копие на съкровището е изложено в Монтана, а оригиналът се съхранява в Националния исторически музей в София.

Специално внимание е обърнато на периода на Римската империя, когато Монтана е била много развит град и важен областен център. Освен богатата колекция от съдове и монети, като част от музея в Попската градина е изграден лапидариум, който съхранява 56 паметници, открити в града. Особено важни са мраморните плочи с надписи, които са единствените писмени източници за историята на града през II – IIІ в.

Експонати от средновековието са колекция от средновековни сребърни накити с позлата - XII - XIV век, както и медни скифати (монети) на византийски императори от ХІІ век.

Като част от Историческия музей е Михайловата къща - реставрирана и консервирана късновъзрожденска къща, в която се помещава етнографска сбирка с над 350 предмета. Изложена е колекция от традиционни занаятчийски произведения от областта – Чипровска килимарска школа, Берковска керамика и др., както и традиционни носии.

Много добре запазена и отчасти реставрирана е римската крепост Кастра ад Монтанезиум, разположена на хълма Калето над града. Тя също е част от богатото културно наследство на този древен град.

Рейтинг

Информация

 

Телефон

РИМ - Монтана: 
096 / 30 54 89

Михайловата къща и Лапидариум:
096 / 30 55 89

Адрес

ул. „Граф Игнатиев” № 3, Монтана

Уебсайт

https://montana-museum.weebly.com

Мейл

bgmontanamuseum@adv.bg

Цена

За граждани - 1,00 лв.
За ученици, студенти редовно обучение и пенсионери – 0, 50 лв.
За деца до 7-годишна възраст, хора с увреждания, ветерани от войните и деца от социални домове - безплатно.

Безплатен ден за посещение на всички музейни обекти – четвъртък.

Работно време

понеделник  - събота
08.30 - 12.00 и 13.00 - 17.00

Екстри

  • WC

  • Food

  • Velo Parking

  • ATM

  • Drinks

Паркинг

Към музея няма паркинг - паркиране на улиците около музея.