otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Регионален исторически музей - гр. Пловдив

Регионалният исторически музей в Пловдив е един от най-големите музеи в България и датира от 1951г. Разделен на четири тематични експозиции, всяка в отделна сграда свързана с историята на Пловдив.

Експозиция "Съединение на България“ се намира в централната административна сграда на музея, чийто автентичен вид е запазен от строежа ѝ през 1885 година до днешни дни. Сградата оригинално е построена да помещава Областното събрание на Източна Румелия. Експозицията обхваща периода от подписването на Берлинския договор през 1878 година до Сръбско-българската война през 1885 година. Основните акценти са върху изграждането и развитието на Източна Румелия като втора българска държава, както и подготовката и осъществяването на Съединението ѝ с Княжество България.

Експозиция "Българско възраждане“ се намира в къщата на Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Построена през 1848 година по популярния за 19 век архитектурен тип на пловдивската симетрична къща, сградата е паметник на културата от национално значение. В залите на първия етаж е представено етническото и стопанското състояние на Пловдив през османската епоха. На втория и третия етаж са представени борбите за новобългарската просвета, църковна независимост и национално освобождение.

Експозиция "Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” е подредена в дома на основателя на модерното българско книгоиздаване Христо Груев Данов. Къщата е представител на българската възрожденска архитектура, стените са изписани, на места е използвана декоративна портретна живопис, а таванът е украсен с резбована композиция. ред експонатите има уникални образци на печатната възрожденска книга, издания, учебни помагала, както и предмети от бита, лични вещи и кореспонденция на Христо Данов и неговото издателство.

Музеен център за съвременна история разполага с просторна, модерно оборудвана зала, която дава възможност за представяне на исторически, художествени и фотографски изложби, както и за осъществяването на други публични прояви. Там е подредена постоянната експозиция "Душата на японската кукла” – плод на сътрудничеството между Регионален исторически музей – Пловдив и Японската агенция за доброволци в чужбина (JICA). Пет витрини, разположени в специален кът, показват някои от най-разпространените комплекти на японски кукли, всеки създаден по историята на стара легенда.

Във фонда на музея се съхраняват над 60 000 експоната, сред които — уникални колекции от хладно и огнестрелно оръжие, ордени и медали, военно снаряжение, лични вещи, печатни издания, облекло и предмети от градския бит, снимки и документи. 

Музеят е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №41, заедно с Етнграфския музей на Пловдив и Античния театър.

Рейтинг

Адрес

"Съединение на България" - пл. Съединение 1
"Българско възраждане" - ул. Цанко Лавренов 1
"Книгоиздаване в България" - ул. Митрополит Паисий 2
Музеен център за съвременна история - ул. Ангел Букорещлиев 14

Цена

ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ И БЕСЕДИТЕ:

Деца до 7 години БЕЗПЛАТНО
Хора с увреждания БЕЗПЛАТНО
Ученици, студенти и пенсионери 1.00 ЛВ.
Възрастни 3.00 ЛВ.
Специализирана беседа 8.00 ЛВ.
Обзорна беседа 6.00 ЛВ.
Беседа на чужд език 10.00 ЛВ.

Безплатен ден - всеки първи четвъртък от месеца

Работно време

Работно време: 09:30-18:00 ч.

За различните почивни дни, може да следите страницата на РИМ-Пловдив, както и за контакти с различните музейни експозиции: http://www.historymuseumplovdiv.org/front/expo.php?tid=2&bim=bkg1467357804.jpg

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Parking

  • ATM

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

По малките улици около площада има места за паркиране.