otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Регионален исторически музей - гр. Русе

Историческият музей в гр. Русе осъществява културната си дейност на територията на областите Русе, Разград и Силистра. Открит е през 1904 г. като музейна сбирка към мъжка гимназия "Княз Борис I". Сбирката прераства в музей през 1937 г., сменяйки неколкократно статуса си, като от 2000 г. се води регионален.

Първоначалният замисъл е сградата да се използва като резиденция на княз Александър I Батенберг, затова и до днес се нарича Дворецът Батенберг. Днес РИМ - Русе представя седем експозиции, от които три на открито - Римската крепост "Сексагинта Приста", Ивановски скални църкви и Средновековен град Червен.

Експонатите на музея надхвърлят 140 хиляди, от които се отличават праисторическа керамика и идолна пластика, вкаменели кости от праисторически бозайници, Баровското съкровище от IV в.пр.н.е. (ритуален сервиз за вино, открит през 1975 г.), златното съкровище от Малък Преславец, хумизматична сбирка, етнографски колекции, лични вещи на видни дейци на българските национално-освободителни борби и др. В отделна зала е обърнато внимание на българските църковни епархии - показани са короните на русенските владици. Единствен по рода си в България е късноримският кавалерийски шлем. В музеят ще имате възможност да видите и най-ранният запазен надпис в света, написан на кирилица.

От скоро музеят разполага и с лапидариум - място, където са изложени камъни с археологическо значение. В двора му е изграден и амфитеатър за представления и концерти.

Рейтинг

Информация

Website: http://www.museumruse.com
Facebook: https://www.facebook.com/museumruse/
Тел: 082 825 002
E-mail: pr@museumruse.com

Работно време:
вторник - събота: 09:00-18:00 ч.
неделя и понеделник: почивни дни

Входни такси:
индивидуални - 4 лв.
ученици и студенти - 1 лв.
организирани групи (над 5 души) - 3 лв.
беседа на български език - 4 лв.

Екстри

  • WC

  • Parking

Маршрути

Гр. Русе, пл. "Княз Александър Батенберг" 3

Паркинг

Има отделени паркоместа пред музея.