otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Регионален исторически музей - гр. Шумен

Регионалният исторически музей в Шумен е сред най-старите и големи музеи в България. Създаден е през 1904 г. и в него се съхраняват над 150 000 експоната от петото хилядолетие пр.н.е. до XX век.

В структурата на музея са включени и 2 национални резервата - "Плиска“ и "Мадара“, както и археологически резерват "Шуменска крепост“, 4 къщи-музеи – Панайот Волов, Добри Войников, Лайош Кошут и Панчо Владигеров, късноантична крепост "Войвода“ и гробничен комплекс "Ивански“.

Начало на музейното дело в Шумен поставя учителят Сава Доброплодни. След като Карел Шкорпил открива останки от Плиска, се стига до идеята на Рафаил Попов за създаване на археологическо дружество. През 1902 г. е учредено и дружеството. Сегашната му е построена специално за нуждите на музея през 1981 г. В нея са подредени 8 зали по хронологически и исторически епохи:

Праистория - представя духовната и материална култура на неолитното селище при Ловец, халколитното селище при голямата и малката пещера при Мадара. Представени са и множество експонари от селищни и надгробни могили.

Античност - представя тракийска гробница от IV в.пр.н.е., открита в надгробна могила край Смядово. Това е единствената гробница на Балканския п-в, която е експонирана в музей.

Средновековие - представена с две зали. В първата има експонати от създаването на Първата българска държава и находки от Плиска. Втората представя експонати от Втората българска държава и аул на хан Омуртаг.

История на българските земи ХV–ХІХ в. - представя снимки, документи и предмети от историята на Шумен по време на османското владичество.

Българско Възраждане - особено внимание е обърнато на просветната дейност и на първия български оркестър, чийто ръководител е Добри Войников.

Християнска култура ХVІІ–ХІХ в. - показани са икони, книги за литургии, царски двери.

Съкровищница - съхранява богата нумизматична колекция от над 100 000 монети, част от които са уникални. Тук се съхранява най-голямата в страната колекция от български и византийски оловни печати. Експонирана е част от богатата колекция от огнестрелно и хладно оръжие от ХVІ–ХІХ в.

Временни изложби - представят се в мраморното фоайе на музея.

Регионалният исторически музей в Шумен е културен и научен институт, издаващ собствено научно издание. Разполага с библиотека с над 25 000 тома научна литература и периодични издания, реставрационно-консервационни ателиета и фотолаборатория. Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №94, заедно с Шуменската крепост.

Рейтинг

Информация

Website: http://www.museum-shumen.eu
Facebook: https://www.facebook.com/regionalenistoricheskimuzej.sumen
E-mail: museum_shumen@abv.bg
Тел. централа: 054/875487
Тел. PR: 0893 342 203
Тел. екскурзоводи: 0893 342 223

Работно време:

  • ноември - март: 09:00-17:00 ч. Почивни дни: събота и неделя
  • април - октомври: 10:00-18:00 ч. Без почивен ден

Входна такса:
Възрастни - 3 лв.
Ученици, студенти и хора с увреждания - 1 лв.
Временни експозиции в зала "Съкровищницата" - 2 лв.
Беседа на български език - 5 лв.
Беседа на английски, френски, руски и чешки език - 10 лв.

На следния линк: http://museum-shumen.eu/bg/research/ можете да намерите актуална информация за изложби и събития, а в ценовата листа има няколко примерни групови маршрута, които могат да ви организират от екипа на музея, с предварителна заявка.

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Шумен, бул. "Славянски" 17

Паркинг

На булеварда пред музея има платен паркинг.